Student Aniek ten Berge was vorig jaar voor vijf weken bij onze partner A Rocha Uganda om te onderzoeken waarom sommige gezinnen hun waterfilter niet meer gebruiken ondanks de voordelen die de waterfilters bieden. Onze regelmatige monitoring had dit probleem al aan het licht gebracht en als reactie daarop hadden we onze verwachtingen aangepast over hoeveel CO2 de filters zouden besparen en hadden we maatregelen genomen om de verliezen aan te pakken.
Naar aanleiding van Aniek’s gedetailleerde onderzoek hebben we A Rocha Uganda gefinancierd om de frequentie van ondersteuningsbezoeken te verhogen, het aantal buddies (lokale mensen die gebruikers van een waterfilter ondersteunen) te verdubbelen en succesvolle filtergebruikers uit te nodigen om anderen op te leiden.
Vorig jaar werd ik door Climate Stewards gevraagd om te onderzoeken waarom sommige mensen in het waterfilter project stoppen met het gebruik van hun filter ondanks aanvankelijke positieve reacties. Ik ben in totaal 5 weken in Uganda geweest en heb samen met medewerkers van A Rocha Uganda 100 huishoudens bezocht. Ik ontdekte dat hoewel meer dan 90% van de huishoudens hun filter correct gebruikt, er een aantal zijn die dat niet doen, om verschillende redenen. Ik onderzocht wat zou kunnen helpen om het succespercentage van de filters te verhogen.
Al snel werd duidelijk dat deze filters voor de mensen op vele manieren levensveranderend zijn. Elke begunstigde, waaronder enkele kinderen, merkte ten minste één van de volgende voordelen van de filter op: betere waterkwaliteit met als gevolg minder ziektes, en besparing van geld en tijd. 100% van de ondervraagde gebruikers zou de filter aan anderen aanbevelen.
In ten minste de helft van de huishoudens wordt het gefilterde water gedeeld met buren, klanten en werknemers, vooral in de huishoudens waar veel mensen weten hoe het filter moet worden gebruikt. De overdracht van kennis binnen het huishouden verloopt echter niet altijd goed, waardoor gezinnen sterk afhankelijk zijn van de getrainde persoon, meestal de vrouw of moeder.
Climate Stewards en A Rocha Uganda organiseren lokaal en regelmatig voorlichting en follow-up. Ze zorgen ook voor goede nazorg nadat de filters zijn uitgedeeld, wat resulteert in hogere gebruikerscijfers dan bij andere waterfilterprojecten. De meeste begunstigden waren het erover eens dat de training van A Rocha Uganda voldoende was, maar ze vergeten soms informatie over onderhoud naarmate de tijd verstrijkt.
Vanwege de werk- en schoolverplichtingen van mannen en kinderen zijn het vooral vrouwen die naar de eerste sessies komen waar ze een filter bouwen en leren hoe het gebruikt en onderhouden moet worden. Het is belangrijk om het verlies van informatie en de afhankelijkheid van het getrainde lid van het huishouden te verminderen. Daarom heb ik aanbevolen meer samen te werken met scholen en kerken, kinderen en mannen kennis en vaardigheden bij te brengen, en de kennis binnen de hele gemeenschap te vergroten.
Climate Stewards en A Rocha Uganda organiseren lokaal en regelmatig voorlichting en follow-up. Ze zorgen ook voor goede nazorg nadat de filters zijn uitgedeeld, wat resulteert in hogere gebruikerscijfers dan bij andere waterfilterprojecten. De meeste begunstigden waren het erover eens dat de training van A Rocha Uganda voldoende was, maar ze vergeten soms informatie over onderhoud naarmate de tijd verstrijkt.
Vanwege de werk- en schoolverplichtingen van mannen en kinderen zijn het vooral vrouwen die naar de eerste sessies komen waar ze een filter bouwen en leren hoe de filter gebruikt en onderhouden moet worden. Het is belangrijk om het verlies van informatie en de afhankelijkheid van het getrainde lid van het huishouden te verminderen. Daarom heb ik aanbevolen meer samen te werken met scholen en kerken, kinderen en mannen kennis en vaardigheden bij te brengen, en de kennis binnen de hele gemeenschap te vergroten.
Suzan Nakazzi heeft een gezin van 6 kinderen en gebruikt gefilterd water niet alleen om te drinken, maar ook voor persoonlijke hygiëne en de afwas. Met het filter ervaart het gezin een verbeterde waterkwaliteit en een vermindering van ziekten, voornamelijk tyfus en huidproblemen.
Suzan besloot het schone water niet alleen voor haar eigen gezin te bewaren, maar het ook te verkopen. Ze heeft nu een succesvolle ijslollywinkel naast haar huis, waar ze gefilterd water mengt met vruchtensap in alle kleuren. Ze waren heerlijk! Vier andere vrouwen besloten een winkel te openen die ze konden beginnen door geld te sparen dat voorheen aan brandstof voor het koken van water zou worden besteed.
Het was een voorrecht te zien welk effect deze filters kunnen hebben op het leven van mensen, maar tegelijkertijd was het erg confronterend en pijnlijk toen ik me realiseerde dat elk individu in Nederland 129 liter schoon water per dag gebruikt, meestal alleen maar om onze toiletten door te spoelen. Natuurlijk wist ik dit al, maar een andere kant van het waterverbruik met eigen ogen zien, overtreft alle informatie die ik tijdens de les of in de krant heb gekregen. Dit is de belangrijkste reden waarom ik bij thuiskomst een composttoilet heb gebouwd.
Vertaald uit het Engels door Veraniek Veldstra.