Veelgestelde vragen

Klimaatverandering

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verandering in het klimaat voor een langere periode, meestal 30 jaar. Het klimaatsysteem heeft een natuurlijke variabiliteit. In de afgelopen decennia is de gemiddelde mondiale temperatuur echter buitengewoon snel gestegen. Dit wordt bevestigd in het laatste rapport van het IPCC.

Het is zeer waarschijnlijk dat de mens verantwoordelijk is voor de snelle temperatuurstijging door de uitstoot van broeikasgassen en veranderingen in landgebruik. Vooral de westerse landen dragen deze verantwoordelijkheid.

In 2015 is in het Klimaatakkoord van Parijs afgesproken om de wereldwijde opwarming te beperken tot 2°C, idealiter zelfs tot 1,5°C. Als we de temperatuurstijging kunnen limiteren tot 1.5°C, kan dat vele ernstige en onomkeerbare effecten van klimaatverandering voorkomen. Echter ‘bij de huidige trends bereikt de mondiale opwarming de 1,5 °C rond 2033, en de opwarming van het noordelijk halfrond de 2,0 °C rond 2037. Sinds begin vorige eeuw is Nederland 2,3°C opgewarmd, ongeveer twee keer zoveel als de mondiale opwarming van 1,2°C’ (KNMI).

Klimaatverandering heeft verschillende gevolgen op verschillende plekken ter wereld: stijgende temperatuur, veranderingen in regenseizoenen, zeespiegelstijging, en meer extreme weersomstandigheden. Vooral de mensen in het Globale Zuiden (ontwikkelingslanden), die het minst hebben bijgedragen aan klimaatverandering, worden vaak het hardst getroffen door de gevolgen van klimaatverandering.

Toch is klimaatverandering niet alleen ver van ons bed. Ook hier merken we al de gevolgen van klimaatverandering:
‘overstromingen in Limburg, honderden doden door hittegolven en enorme kosten van de afgelopen droge zomers’ (KNMI).

Broeikasgassen gedragen zich als een broeikas die warmte vasthoudt in de atmosfeer. De primaire broeikasgassen zijn waterdamp (H2O), koolstofdioxide (CO2), distikstofoxide (N2O), methaan (CH4) en ozon (O3). Zonder deze gassen zou de aarde te koud zijn om op te wonen. Koolstofdioxide (CO2) is het voornaamste broeikasgas. Het is een bijproduct van fossiele verbranding, het verbranden van biomassa en andere industriële processen. De concentratie koolstofdioxide in de atmosfeer is sinds de start van de industriële revolutie rond 1750 met 49% gestegen: van 280 delen per miljoen delen lucht (ppm) naar 410 ppm in 2022. De huidige concentratie CO2 in de atmosfeer vind je hier.

De koolstofdioxide-equivalent (CO2e) wordt vaak gebruikt om de berekeningen met broeikasgassen te versimpelen. Het wordt gebruikt om de bijdrage aan klimaatverandering van de andere broeikasgassen dan CO2 uit te rekenen, door te kijken naar hoe goed ze warmte in de atmosfeer kunnen vasthouden.

In 1992 beloofden alle EU-landen en nog 164 anderen tijdens een VN klimaatconferentie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Sindsdien zijn er meerdere akkoorden getekend. In 2015 is unaniem het klimaatakkoord van Parijs aangenomen, waarbij landen overeen zijn gekomen dat de wereldwijde temperatuurstijging onder de 2°C (sinds het begin van de industriële revolutie) moet blijven, en bij voorkeur onder de 1.5°C blijft.

De EU heeft daarnaast ook eigen doelen gesteld. In 2020 is The Green Deal goedgekeurd, waarin gestreefd wordt naar minstens 50% reductie in 2030. Nederland heeft de doelstellingen en een kader voor het klimaatbeleid vastgelegd in een Klimaatwet.

Er is veel informatie over klimaatverandering beschikbaar. Hieronder staan een aantal websites waarop meer informatie te vinden is:

Het IPCC: het klimaatpanel van de Verenigde Naties.

De Nederlandse overheid over klimaatverandering.

Het KNMI over klimaat.

Geloof en Wetenschap die de link tussen christendom en wetenschap leggen.

Skeptical Science waarin wetenschappers klimaat mythen ontkrachten

Berekenen

Wil je je persoonlijk CO2-voetafdruk berekenen? Maak dan gebruik van onze calculator voor individuen.

Wil je de CO2-voetafdruk van je kerk berekenen? Maak dan gebruik van 360°carbon, onze CO2-voetafdruk calculator voor kerken. Je kunt een groep creëren in de calculator waardoor je andere mensen uit je kerk kan uitnodigen om samen de gegevens in te vullen.

Ben je een hele kleine organisatie en wil je de CO2-voetafdruk berekenen? Maak dan gebruik van onze CO2-voetafdruk calculator 360°carbon. Je kunt een groep creëren in de calculator waardoor je andere mensen uit je organisatie kan uitnodigen om samen de gegevens in te vullen.

Ben je een middelgrote tot grote organisatie, dan kun je met ons contact opnemen om je voetafdruk te laten uitrekenen. We kunnen een audit uitvoeren, waarbij je een rapport ontvangt met de berekeningen van de voetafdruk en tips voor het schrijven van een beleid. Interesse? Neem dan contact met ons op.

Onze calculator maakt voornamelijk gebruik van data van het Britse Department for Energy Security & Net Zero. Zij updaten jaarlijks de emissiefactoren.

Vluchten
Voor het berekenen van de CO₂e van vliegreizen worden emissiefactoren gebruikt, inclusief ‘Radiative Forcing‘, 8% ‘distance uplift’ (correctie voor ronding aarde en cirkelen voor landing) en de uitstoot van Well-to-Tank (uitstoot van productie tot gebruik van brandstoffen). Hierdoor zal een zo compleet mogelijk beeld worden gegeven van de impact van een vliegreis. De calculator berekent de kortste routes tussen de gekozen luchthavens met behulp van de grote cirkel-methode. De calculator vermenigvuldigt vervolgens de afstand tussen luchthavens met de juiste emissiefactor om te komen tot een hoeveelheid CO₂e. Meer uitleg over deze methode kun je nalezen in de methodologie van de Britse overheid.

Over land
Voor het reizen over het land met de auto maken we gebruik van het onderscheid in auto’s dat de Britse overheid hanteert.

Wanneer je met een binnenlandse trein reist, reis je klimaatneutraal. Alle elektrische treinen in Nederland rijden sinds begin 2017 op 100% windenergie.

Energie
Voor de berekeningen van energie wordt gebruikt gemaakt van de Britse emissiefactoren.

Voeding
De geschatte uitstoot is voor voeding “van boer tot bord” en telt verpakking en transport naar de supermarkt mee. De gegevens die we gebruiken voor het schatten van de voetafdruk van je voeding zijn afkomstig van een studie uitgevoerd door Dr. Peter Scarborough van Oxford University. Hoewel het onderzoek is gebaseerd op gegevens uit het VK, is het breed genoeg toepasbaar dat het een idee kan geven van je voetafdruk van voeding, waar je ook woont.

Het komt voor dat verschillende calculators verschillende uitkomsten geven voor dezelfde invoer. Dat komt onder andere omdat er verschillende databases worden gebruikt en de mate van detail verschilt. Bij sommige calculators vul je alleen in of het een korte of lange vlucht was, terwijl je bij anderen de klasse en het type vliegtuig moet invullen.

Daarnaast verschillen de kosten van compenseren per locatie en type project. Zo is een project in het Globale Zuiden (ontwikkelingslanden) vaak goedkoper dan een project in bijvoorbeeld Nederland.

Verminderen

De eerste stap die je kunt zetten is het berekenen van je CO2-voetafdruk. Als je weet waar je uitstoot zit, dan weet je waar je kunt verminderen.

Inspiratie om je uitstoot te verminderen vind je op onze pagina over Duurzaam Leven, onze blog en de pagina met Lees- en kijktips. Wil je met een groep aan de slag om je uitstoot te verminderen? Kijk dan eens naar de Duurzame Bucketlist.

De eerste stap die je kunt zetten is het berekenen van je CO₂-voetafdruk. Als je weet waar je uitstoot zit, dan weet je waar je kunt verminderen. Kerken kunnen hun voetafdruk berekenen met behulp van onze calculator 360°carbon.

Wil je de uitstoot van je kerk verminderen? Kijk dan op de website van GroeneKerken. Zij hebben een schat aan informatie.

Werk je bij een goed doel of andere organisatie en wil je je uitstoot verminderen? Neem dan contact  met ons op om je voetafdruk te laten uitrekenen. We kunnen een audit uitvoeren, waarbij je een rapport ontvangt met de berekeningen van de voetafdruk en tips voor het schrijven van een beleid. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Compenseren

Verminder eerst zoveel mogelijk je CO2 uitstoot voordat je de overgebleven uitstoot compenseert. CO2-compensatie is een compensatie voor de uitstoot van CO2 door een individu, kerk of organisatie.

Compensatie kan via ons. Wij hebben projecten waarbij de uitstoot van CO2 wordt voorkomen, en projecten waarbij CO2 wordt vastgelegd. Elk project is zo opgezet en ontworpen door lokale organisaties dat deze, naast CO2-reductie, ook voordelen bieden voor de gezondheid, de inkomsten en de biodiversiteit.

Als individu kun je allereerst je CO₂-voetafdruk uitrekenen via onze calculator en vervolgens je uitstoot proberen te verminderen. De overgebleven uitstoot kun je compenseren via onze projecten.

Het compenseren kun je doen via de calculator of een (periodieke) bankoverschrijving.

Als kerk kun je allereerst je CO₂-voetafdruk uitrekenen via onze calculator en vervolgens je uitstoot proberen te verminderen. De overgebleven uitstoot kun je compenseren via onze projecten.

Het compenseren kun je doen via onze calculator of een (periodieke) bankoverschrijving.

Heb je als kerk zelf je uitstoot berekend en wil je het via Climate Stewards compenseren? Neem dan contact met ons op en vraag om een factuur.

Als goed doel of organisatie kun je allereerst je CO₂-voetafdruk laten uitrekenen door ons. Daarna probeer je je uitstoot te verminderen. De overgebleven uitstoot kun je compenseren via onze projecten. Interesse? Neem dan contact met ons op.

Heb je als organisatie zelf je uitstoot berekend en wil je het via Climate Stewards compenseren? Maak het bedrag over via een bankoverschrijving of neem contact met ons op en vraag om een factuur.

Het is helaas niet mogelijk om te kiezen waar je compensatie naartoe gaat. Dit komt onder andere omdat we veelal samenwerken met kleine partnerorganisaties. Zij hebben niet de middelen en capaciteit om op te schalen als er meer geld binnen zou komen.

Alle donaties worden gebruikt om de kosten van de totale projecten te betalen. Dit geeft zekerheid dat het geld gaat naar de plekken waar het het meest nodig is.

Veel mensen proberen hun uitstoot te verminderen, maar er zal altijd onvermijdelijke uitstoot van broeikasgassen plaatsvinden. Compensatie biedt een manier om hiermee om te gaan. Vrijwillige compensatie herinnert ons eraan dat klimaatverandering onze verantwoordelijkheid is en creëert een motivatie om onze uitstoot te minderen. Dit vertraagt klimaatverandering en vermindert de impact daarvan op de armen, die het hardst getroffen worden.

Klimaatverandering is zowel een persoonlijke als mondiale kwestie. Compenseren alleen zal klimaatverandering niet oplossen. Maar het kan wel een onderdeel zijn van een verzameling van maatregelen, zoals emissiereductie, investeren in duurzame energie en maatregelen voor brandstofefficiëntie. Het is onze taak om individueel in actie te komen en lokale, nationale en internationale acties te steunen. Klimaatverandering is veroorzaakt door vele mensen die kleine dingen doen, de oplossing zal hetzelfde zijn.

‘Nobody made a greater mistake than he who did nothing because he could only do a little.’ (Niemand maakte een grotere fout dan hij die niks deed omdat hij maar een beetje kon doen) Edmund Burke (1729-1797), Engelse parlementariër en filosoof.

We hebben projecten die CO₂ vastleggen, zoals boomaanplant, maar ook projecten die CO₂ uitstoot voorkomen, zoals waterfilters en hooikisten. Wij compenseren emissies via projecten van partners in het mondiale zuiden. Op deze pagina kun je zien wat onze huidige projecten zijn. 

Wil je meer weten over de methodologie achter de verschillende projecten? Kijk dan hier.

Ja, giften zijn fiscaal aftrekbaar omdat A Rocha een ANBI-instelling is. Klik hier voor meer informatie.

Projecten

Wanneer je je CO₂-uitstoot via Climate Stewards compenseert gebruiken wij je donatie om onze partnerprojecten te ondersteunen. Deze projecten leggen CO₂ vast of voorkomen CO₂ uitstoot. Daarnaast dragen projecten bij aan de biodiversiteit en het welzijn van de lokale gemeenschappen.

Benieuwd welke projecten we op dit moment ondersteunen? Kijk op onze projecten-pagina.

Er zijn verschillende redenen waarom we kiezen om te compenseren via herbebossing in het Globale Zuiden (ontwikkelingslanden).

  1. De laatste wetenschappelijke informatie suggereert dat tropische bossen het beste klimaatverandering kunnen voorkomen, doordat ze de aarde koelen door zowel verdamping als de opname van koolstofdioxide.
  2. Onze compensatieprojecten verminderen armoede, waardoor het logisch is dit soort projecten uit te voeren op plekken met armoede.
  3. De kosten van compensatie zijn lager in landen in het Globale Zuiden (ontwikkelingslanden) dan in de rest van de wereld, waardoor onze donaties een maximale impact hebben.

Niet op zichzelf. Maar het is iets positiefs dat we op dit moment kunnen doen zonder te hoeven wachten op onderzoek of de ontwikkeling van technologieën. We geloven dat het aanplanten van bomen een nuttige en significante rol speelt in de oplossing voor ongeveer de komende 50 jaar.

Sommige milieuorganisaties en individuen zijn kritisch op het compenseren op grote schaal via overheidsinitiatieven. Als reden voeren ze aan dat het simpelweg de uitstoot en vervuiling verplaatst van rijke landen naar armere landen. Anderen zijn kritisch op de vrijwillige markt met als reden dat het een moderne vorm is van de ‘pauselijk aflaat’, een excuus om niks te doen of een licentie om te vervuilen.

Climate Stewards is overtuigd van het tegenovergestelde: compenseren heeft een kleine, maar significante impact op wereldwijde emissie niveaus. Het is ook een praktische manier om mensen te helpen de eerste stappen te zetten in het verminderen van hun CO2 emissies.

Elk Climate Stewards project maakt gebruik van het Climate Stewards Keurmerk. Het keurmerk wordt gebruikt voor kleinschalige bosbouwprojecten, maar ook voor duurzame technologieën zoals energie-efficiënte houtovens, hooikisten, waterfilters en kleinschalige zonne-energie.

Het Keurmerk is eenvoudiger en goedkoper dan bestaande accreditatieregelingen. Dit zorgt ervoor dat een zo groot mogelijk deel van de inkomsten naar de lokale gemeenschappen gaat, terwijl tegelijkertijd hoge eisen worden gesteld aan ontwerp, implementatie en verantwoording.

In 2020 heeft Climate Stewards Aster Global Environmental Solutions, Inc.™ de opdracht gegeven om ons Keurmerk te beoordelen. Aster Global concludeerde dat “Het Climate Stewards Keurmerk een effectieve, gestroomlijnde standaard is voor het beoordelen van de netto CO2-reductie voor gemeenschapsprojecten in ontwikkelingslanden.”

Meer informatie over het Climate Stewards Keurmerk vind je hier.

Christenen en klimaatverandering

In het verhaal van Adam en Eva wordt gezegd dat “God, de HEER, bracht de mens dus in de tuin van Eden, om die te bewerken en erover te waken”. Wij als mens hebben de taak gekregen om te waken over het land. In Joh 3:16 wordt ons verteld “Want God had de wereld [kosmos] zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft”. Het Griekse woord “kosmos” betekent de hele planeet en alles er op. Als we van onze naaste houden als Jezus ons geleerd heeft, horen daar ook toekomstige generaties bij en ook de mensen bij die het meest door de gevolgen van klimaatverandering worden getroffen.

Zorg dragen voor de gehele aarde omvat de thema’s armoede, gerechtigheid en gelijkheid. Dit is een mogelijkheid voor christenen om een praktische uitwerking van Gods liefde voor de hele creatie te tonen.

Climate Stewards

Climate Stewards NL is het klimaatprogramma van stichting A Rocha Nederland. We werken samen met Climate Stewards UK voor CO2 compensatie. We vinden het belangrijk zorg te dragen voor Gods schepping.

Je kunt het jaarverslag van Climate Stewards Internationaal hier vinden. Het jaarverslag van A Rocha Nederland, waar Climate Stewards Nederland bij hoort, vind je hier.

Climate Stewards is het klimaatprogramma van A Rocha Nederland. Een deel van onze compensatieprojecten zijn met A Rocha organisaties van over de hele wereld.

A Rocha is een wereldwijde christelijke natuurbeweging, die in 20 landen op 5 continenten verspreid zit. Climate Stewards deelt A Rocha’s 5 kernwaarden:

Christian: de grondslag van alles wat we doen, is ons Bijbelse geloof in de levende God, die de zorg over zijn schepping aan mensen heeft toevertrouwd.
Conservation: we combineren natuurbescherming met natuuronderzoek en natuureducatie.
Community: we bouwen aan goede relaties met elkaar en met de mensen in onze leefomgeving.
Cross-cultural: we maken gebruik van de inzichten en vaardigheden van verschillende culturen.
Cooperation: we werken samen met veel anderen die zich inzetten voor een duurzame wereld.

Bij Climate Stewards geloven we dat we geroepen zijn om goede rentmeesters te zijn van Gods aarde, en dat vrijwillige emissie compensatie een goede manier is om dit te doen.

Are you visiting from the United States of America?
Visit our regional site for more relevant information.

Are you visiting from the Netherlands?
Visit our regional site for more relevant information.

Are you visiting from the United Kingdom?
Visit our regional site for more relevant information.