We moedigen mensen aan om eerst na te denken over hoe ze hun CO₂-voetafdruk kunnen verkleinen, voordat ze gaan compenseren.
Wanneer we geconfronteerd worden met de enorme omvang van klimaatverandering en de gevolgen ervan voor onze wereld, kunnen we ons afvragen of ons steentje bijdragen een verschil zal maken. Het antwoord is “Ja!”
Door duurzaam te leven en te kiezen wat het beste is voor ons en de wereld, moedigen we de mensen om ons heen aan om dezelfde dingen te doen.
We zullen enkele ideeën bekijken om onze voetafdruk te verkleinen op basis van de categorieën die we gebruiken in onze CO2-calculator (plus een paar extra):
Voor degenen die vliegen, is de grote vraag: “Moet ik vliegen?”, gevolgd door “Is er een andere manier om te komen waar ik heen wil?” Het verminderen van het aantal vliegreizen, of helemaal niet vliegen, is de belangrijkste manier om onze CO₂-voetafdruk te verkleinen. Dit geldt zowel voor persoonlijke als zakelijke vliegreizen, hoewel we mogelijk minder controle hebben over onze zakenreizen.
Dit zal altijd een moeilijk thema zijn, vooral als we op reis zijn om familie en vrienden te zien – wat sommige mensen “liefdeskilometers” noemen. Skype en andere online videoconferentiediensten zijn een magere vervanging, maar kunnen in sommige situaties een goed alternatief zijn.
De beste manier om ons te verplaatsen is op eigen kracht – wandelen of fietsen is ideaal voor korte afstanden. Het houdt je fit en gezond en bespaart geld. Voor langere afstanden is het openbaar vervoer het beste (maak bijvoorbeeld gebruik van de NS app of de 9292 app om de beste route met trein en/of bus te vinden). Liften kan je ook geld besparen en je CO₂-voetafdruk verkleinen (bijvoorbeeld via BlaBlaCar).
Hoe minder tijd we in onze auto doorbrengen, hoe kleiner onze CO₂-voetafdruk. Elektrische voertuigen zijn de meest duurzame optie, maar niet altijd geschikt voor iedereen vanwege de kosten, de beperkte actieradius of de beschikbaarheid van oplaadpunten. Hybride voertuigen bieden meer mogelijkheden, maar de kosten kunnen nog steeds een probleem zijn.
Voor velen van ons staat onze auto vaak buiten ons huis of op ons werk en wordt hij niet gebruikt. Maar als de auto niet wordt gebruikt, wat is dan het probleem? Ten eerste dat we de neiging hebben om hem te gebruiken omdat hij er staat – zelfs om gewoon naar de winkels te gaan. Ten tweede heeft de productie van een auto een CO₂-voetafdruk – hoe meer auto’s, hoe meer uitstoot. Autodelen is een goed alternatief (kijk voor een deelauto bij jou in de buurt op in de Gaiyo app). Er zijn minder auto’s, minder files, en je deelt de kosten voor het gebruik van een auto.
Een ‘cradle to grave’-analyse uit Amerika van de levenscyclus van een auto suggereert dat wanneer je rekening houdt met de uitstoot die vrijkomt bij de productie en het slopen van een auto, dat dan de totale uitstoot per kilometer ongeveer het dubbele is van de brandstofuitstoot per kilometer.
Eén van de kleinere bijdragen aan het verminderen van je CO₂-voetafdruk kun je doen door in je eigen huis over te gaan naar LED verlichting. Het zal geen grote impact op je voetafdruk hebben maar het resultaat is wel merkbaar in je energierekening. Hetzelfde geldt voor het uitzetten van apparaten in plaats van ze op stand-by te zetten.
Eén van de grotere bijdragen die je kan doen is het wisselen naar hernieuwbare energie. Als je kiest voor groene stroom reduceer je de uitstoot van je elektriciteitsverbruik naar nul. Maar hoe groen is de groene stroom? WISE, Natuur & Milieu en de Consumentenbond onderzoeken elk jaar de duurzaamheid van stroomleveranciers.
Onze voeding, van boer tot bord, is gemiddeld 20-30% van onze jaarlijkse CO₂-voetafdruk. Onderzoekers van de universiteit van Oxford maakten de volgende schatting per dieet.
Jaarlijkse kg CO₂e | ||
Veel vlees | (≥100 g/dag) | 2,624 |
Gemiddeld vlees | (50–99 g/dag) | 2,055 |
Weinig vlees | (<50 g/dag) | 1,705 |
Vis | 1,427 | |
Vegetarisch | 1,391 | |
Veganistisch | 1,055 |
Bijna de helft van de Nederlanders eet vaak vlees, dus simpelweg het verminderen van de hoeveelheid vlees (met name rood vlees) die we eten, zal een aanzienlijke impact hebben op onze voetafdruk (om nog maar te zwijgen van onze portemonnee). In onze CO₂-calculator kun je de verschillende categorieën voor elke week “mixen en matchen”.
Afval en recycling is het kleinste deel van onze CO₂-voetafdruk. Voor de meesten van ons zal het produceren van minder afval en meer recyclen onze voetafdruk niet veel kleiner maken, maar hier moeten we dan ook verder denken dan alleen onze CO₂-voetafdruk. Maar er zijn meer milieuvoordelen verbonden aan het verminderen van ons afval: minder afval gaat naar de vuilstort, de vraag naar eindige hulpbronnen vermindert en het bespaart geld – zowel voor ons als voor de budgetten voor het afvalbeheer van de gemeente. En minder afval produceren betekent dat we waarschijnlijk minder zullen consumeren, wat je CO₂-voetafdruk verder zal verkleinen.
We kunnen fabrikanten en retailers aanmoedigen om minder, betere of milieuvriendelijkere verpakkingen te maken voor wat we consumeren.
In veel gebieden zijn de voorzieningen voor recycling goed en worden ze steeds beter. Op andere plekken is het moeilijker om een grote verscheidenheid aan materialen te recyclen (verschillende plastics zijn een voorbeeld), wat ons bij het volgende onderdeel brengt… Overheid en diensten.
Dit is een deel van onze CO₂-voetafdruk dat aanvoelt alsof het buiten onze controle ligt. We hebben heel weinig directe inbreng in de CO2-voetafdruk van de diensten die onze overheid levert. Maar door betrokken te zijn bij beleid over milieu- en klimaatveranderingskwesties op lokaal, provinciaal, en nationaal niveau, kunnen we dit beleid op een positieve manier beïnvloeden.
Wat je politieke voorkeur ook is, er is altijd ruimte om je uit te spreken en een verschil te maken. Dat kan uiteenlopen van het bijwonen van lokale politieke bijeenkomsten en/of vergaderingen van de gemeenteraad, tot campagne voeren voor een lokale partij, tot en met zelfs het kandidaat stellen van jezelf!
Het laatste deel van onze CO₂-voetafdruk zijn “dingen” – al het andere dat niet in de bovenstaande categorieën past. Het is de moeilijkste categorie om te definiëren, en misschien wel de moeilijkste om te weten wat je kunt doen om hierin je voetafdruk te verminderen. Vooral omdat het bestaat uit veel kleine stukjes (consumptie) en dingen waar we weinig controle over hebben. Zoals bijvoorbeeld onze nationale emissies, met name die van bedrijven en de detailhandel. Deze emissies zijn onder ons verdeeld, maar zijn in feite moeilijk persoonlijk toe te schrijven. Wat is bijvoorbeeld jouw aandeel in de uitstoot van het elektriciteitsverbruik van je plaatselijke supermarkt wanneer je daar je wekelijkse boodschappen doet?
Over het algemeen zouden we in deze categorie moeten nadenken over minder consumeren en ons niet meer laten meeslepen in het consumentisme. Maar in plaats daarvan leven op een manier die duurzaam is voor ons en voor onze wereld.
Climate Stewards helpt jou je CO₂-voetafdruk te berekenen, te verminderen wat je kunt en de rest te compenseren.
We werken met betrouwbare gemeenschapsprojecten die naast CO2-reductie ook veel lokale voordelen opleveren.
Climate Stewards is onderdeel van Stichting A Rocha Nederland,
een geregistreerd goed doel in Nederland.
© Copyright Climate Stewards Ltd. – All rights reserved.
Are you visiting from the United States of America?
Visit our regional site for more relevant information.
Are you visiting from the Netherlands?
Visit our regional site for more relevant information.
Are you visiting from the United Kingdom?
Visit our regional site for more relevant information.