Stel je voor dat al je drinkwater vies is en je je waterbron deelt met dieren. En dat dat vieze water het enige water is waarmee je je kan wassen, waardoor jij en je kinderen huiduitslag krijgen.
Voor gemeenschappen ten noorden van Kampala in Uganda is dit de realiteit. Voor velen is het drinken van en wassen in vuil water de enige optie. Maar dit is niet de enige zorg van een ouder. Uganda heeft, net als de rest van de wereld, te maken met klimaatveranderingen die aanzienlijke uitdagingen met zich meebrengen voor landbouw, waterzekerheid, bosbouw, energie en gezondheid. A Rocha’s klimaatadaptatie- en mitigatieprogramma’s helpen lokale gemeenschappen om zich beter te wapenen tegen klimaatverandering. In en rondom Kampala moeten gemeenschappen zich aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. Zo zijn er meer overstromingen en is er meer watervervuiling, wat leidt tot ziekten die gerelateerd zijn aan water en hygiëne.
Water koken is erg duur (zowel in tijd als in geld), omdat houtskool of brandhout moet worden gekocht of verzameld. Het zijn vaak de kinderen die last hebben van huiduitslag en ziektes als tyfus, omdat er geen geld of tijd is om genoeg water te koken om te drinken en te wassen.
A Rocha Uganda levert al 14 jaar waterfilters (BSFs). Deze zandfilters voor huishoudelijk gebruik zijn een bewezen effectieve oplossing voor waterzuivering. BSF’s bestaan uit een betonnen bak gevuld met lagen zand en grind die vaste deeltjes eruit filteren. Bovendien hebben ze een unieke biofilmlaag die zich afstemt op de constant gebruikte waterbron en eventuele ziekteverwekkers uit het water filtert. Meer informatie over de werking van BSF’s vind je hier.
Sinds 2018 heeft A Rocha Uganda 735 BSFs geïnstalleerd in het Wakiso district, ten noorden van Kampala, door onze samenwerking met Climate Stewards. Vrouwen zijn over het algemeen de beheerders van het huis. Het hebben van het filter geeft hen meer vrijheid doordat een deel van de financiële last wordt opgeheven. Hier zijn de verhalen van twee vrouwen:
Sakina’s verhaal
Sakina is moeder van acht kinderen en verkoopt passievruchtensap op de lokale markt. Vroeger gaf ze 35.000 Ug Shillings (~€9,23) per week uit aan houtskool om water te koken voor haar gezin en om het sap te maken. Nu ze een BSF heeft, is niet alleen de gezondheid van haar gezin verbeterd, maar zijn de klanten ook blij dat er niet langer een rookgeur in het sap zit.
Sakina is zich bewust van klimaatverandering, met name door de overstromingen die plaatselijk voorkomen die tot in de huizen van de mensen lopen. Naast de voordelen voor de gezondheid en financiën, is ze blij dat ze een BSF heeft, omdat er daardoor minder bomen worden gekapt voor brandhout en houtskool.
Irene’s verhaal
Irene heeft een gezin van vijf kinderen en hun waterbron is een open put die ze deelt met dieren. Voordat ze een waterfilter had, kookte ze ongeveer 10 liter water per dag. Nu filtert ze 40 liter water per dag. Voorheen ging een zak houtskool ongeveer drie weken mee; nu gaat een zak 5-6 weken mee.
Als gezin besparen ze niet alleen op brandstofkosten (ongeveer 7.000 shilling (~€1,85) per week) maar ook op medicijnen en ziekenhuisrekeningen, omdat ze niet meer ziek worden van tyfus en huiduitslag. Irene is zo blij dat ze meer dan genoeg schoon water heeft voor haar gezin.
Vertaald uit het Engels door Veraniek Veldstra