Mensen zijn gewoontedieren. En dat is maar goed ook, want als je over alle kleine keuzes die je de hele dag maakt bewust moet nadenken, wordt het leven erg vermoeiend. Dat merk je bijvoorbeeld bij een (internationale) verhuizing. Dan kom je in een hele andere context terecht, waar niets meer vanzelfsprekend is. Alle keuzes die je eerder ‘vanzelf’ maakte, moeten dan weer opnieuw bekeken en overwogen worden. Van waar je naar de kerk gaat tot waar je je brood haalt. Tot je al die nieuwe gewoontes weer hebt opgebouwd, is dat een proces dat veel energie en tijd kost.
Maar het doorbreken van gewoontes of ergens een nieuwe start maken heeft ook voordelen. Het geeft je de kans om keuzes te maken die beter passen bij hoe je je leven wil inrichten – een leven met minder impact op het klimaat en de natuur bijvoorbeeld.
Die kans kregen wij toen we een half jaar geleden terugkwamen naar Nederland, na 12 jaar buitenland. We hebben ervoor gekozen om dicht bij werk en school te wonen, zodat we voor het dagelijks vervoer geen auto nodig hebben – we doen alles op de fiets, met het openbaar vervoer of maken gebruik van deelauto’s. Ook eten we zoveel mogelijk vegetarisch of plantaardig, en halen we elke week trouw een pakket lokale biologische groenten op bij Lekkernassûh. Verre vliegreizen zitten er voorlopig ook niet in; dat hebben we de afgelopen 12 jaar wel genoeg gedaan. Natuurlijk zijn er nog heel veel dingen die beter zouden kunnen. Minder plastic afval zou mooi zijn, en die zonnepanelen op het dak – die moeten er nog komen.
Natuurlijk hoef je niet te verhuizen of andere ingrijpende dingen te doen voordat je dingen kunt veranderen. Een vakantie is daar ook heel geschikt voor. Pak er op de camping eens pen en papier bij en schrijf op welke stappen je zou willen nemen richting een meer ‘klimaatbewust’ leven. Verander daarbij niet alles tegelijk, maar stel jezelf of je gezin een of twee haalbare doelen, zoals: minder of helemaal geen vlees meer, meer duurzame of tweedehands kleding, vaker biologisch eten, minder plastic verpakkingen, vaker de auto laten staan, niet meer vliegen. Of compenseer je vakantiekilometers via Climate Stewards. Maar ook: vaker naar buiten, de natuur in. Want genieten van Gods prachtige schepping maakt je bewust van wat er op het spel staat, en hoe waardevol het is om je in zetten voor de bescherming ervan.