Wist je dat je ecologische voetafdruk uit meer bestaat dan vliegreizen? COVID-19 heeft het leven voor de meeste van ons veranderd. Maar wat gebeurt er met je voetafdruk? Gedurende drie maanden kijken we naar de verschillende onderdelen in je voetafdruk en geven we tips hoe je je uitstoot kan verminderen. De afgelopen twee maanden hebben we al gekeken naar reizen, thuis en je dieet. Deze maand duiken we dieper in op de uitstoot van overheid & diensten en de rest.
Overheid en diensten
De categorie overheid & diensten is een categorie waar we als inwoners van Nederland weinig invloed op hebben, maar wel gebruiken. In deze categorie vallen dingen als ziekenhuizen, gevangenissen, scholen, het leger, andere overheidsfuncties en wegenbouw. Of je elke week of maar één keer in je leven in het ziekenhuis komt, iedereen draagt evenveel van de ecologische voetafdruk van deze diensten. We rekenen hiervoor 1,5 ton CO2 per jaar.
Al leef je dus nog zo duurzaam, je uitstoot helemaal naar nul brengen lukt niet. De meeste van ons hebben weinig invloed op de uitstoot van deze categorie. Om hier verandering in te brengen kun je de politiek of lobby in gaan.
De rest
De laatste categorie van onze ecologische voetafdruk is de rest. Dit getal is al het andere dat niet direct kan worden berekend en waarvan wordt gezegd dat het ‘van jou’ is. Denk hierbij aan kleding of huishoudelijke artikelen die je koopt. De uitstoot van de productie en het transport van een spijkerbroek, trui, telefoon, wasmachine of auto, wordt niet aan je doorgerekend. Wanneer we de uitstoot van internationale handel meerekenen, kan onze voetafdruk zelfs verdubbelen! Het is lastig een goede schatting te maken. We gaan voor Nederlanders uit van 2 ton CO2.
We hebben nu drie maanden naar de gemiddelde voetafdruk van een Nederlander gekeken. Wil je weten hoe die er voor jou uitziet? Vul dan onze calculator in op onze website. Kijk of er iets is waar je kan verminderen. Inspiratie daarvoor vind je in onze blog of de Duurzame Bucketlist. Wat er overblijft kun je via Climate Stewards compenseren. Daarmee ondersteun je projecten in ontwikkelingslanden die niet alleen CO2 vastleggen, maar tegelijk bijdragen aan betere levensomstandigheden voor de lokale bevolking en een verbeterde biodiversiteit.