Twee jaar geleden kwam er een hond bij ons in huis. Een corona-puppy dus. Het is echt de mooiste hond die je je kunt voorstellen, en nog super lief ook. Het is een kooikerhondje, een oud Nederlands ras dat je nog wel eens terugziet op Nederlandse schilderijen uit de zeventiende eeuw.
Een huisdier erbij is als een extra gezinslid. Dus kom je ook weer voor allerlei keuzes rond duurzaamheid te staan. Er komen extra spullen in huis (die je tweedehands zou kunnen kopen) én het dier moet elke dag eten. Volgens Milieu Centraal heeft het voer van je huisdier de grootste impact op het milieu en het klimaat. Dus dat werd dan ook meteen het belangrijkste dilemma.
Want wat geef je dat allerschattigste hondje dan te eten? Vlees? Of brokjes met vlees erin verwerkt? We zijn als gezin al jarenlang vegetarisch, dan voelt het toch een beetje raar om voor je hond ineens vlees te kopen. De impact van vlees op het landschap en het klimaat is tenslotte enorm. Bovendien offer je dan het leven van het ene dier op voor het leven van je huisdier. Wil ik een kip, een lam of een koe in slechte omstandigheden laten leven en laten slachten, omdat mijn huisdier moet eten?
Hoeveel vlees alle honden (en katten) in Nederland jaarlijks eten is niet precies bekend. In de VS is daar een paar jaar geleden wel onderzoek naar gedaan. Daaruit bleek dat als alle vleesetende huisdieren een land zouden zijn, dit land op de vijfde plaats van meest vleesetende landen ter wereld zou staan. Ongeveer een derde van alle vleesconsumptie in de VS gaat naar huisdieren – dat is net zoveel vlees als alle Fransen bij elkaar eten, rekende Babette Porcelijn uit. Nu is er geen land ter wereld dat zoveel huisdieren heeft als de VS, maar Nederland zal daar niet veel naast zitten. De helft van alle gezinnen in ons land heeft een of meer huisdieren, dat zijn er bij elkaar 35 miljoen (Milieu Centraal).
Goed, terug naar onze hond. We gingen op zoek naar een duurzaam alternatief voor voer met vlees erin. Zo ontdekte ik vegetarisch, biologisch en zelfs geheel plantaardig hondenvoer. Het lijkt vreemd, maar het kán. Er is goed nagedacht over de samenstelling van dit hondenvoer, en het bevat alles wat een hond nodig heeft. Het biologische merk Yarrah is bij veel dierenwinkels gewoon verkrijgbaar, en biedt een vegetarische variant hondenbrokjes. Ook Edgar Cooper maakt plantaardig hondenvoer. Overige merken en varianten kun je eenvoudig vinden via de webshop Vegavriend (voor katten en honden).
Los je hiermee de impact van het voer van je huisdier op het milieu en het klimaat helemaal op? Dat niet. Het blijft natuurlijk voer dat geproduceerd en vervoerd moet worden. Maar het is in elk geval iets. En het past bij onze waarden als gezin – duurzaam leven binnen onze mogelijkheden. Ook met een hond erbij.