Dat lijkt misschien een vreemde vraag. Waarom zou je na moeten denken over welke kleding je koopt en of dat wel of niet goed is? Wat heeft dat met geloof te maken?
Achter kleding zit een verhaal. Het leven van de katoenboer, de katoenplukker en de fabrieksarbeider die dag-in-dag-uit in slechte arbeidsomstandigheden moet werken om kleding te produceren die wij dragen. Hij betaalt daarvoor een hoge prijs, maar krijgt een schamel loon. Zo laag dat kinderen vaak moeten werken om de lage inkomsten van hun ouders aan te vullen. Voor de bewerking van de katoenplant worden vaak giftige bestrijdingsmiddelen gebruikt die mensen ziek maken. En dat voor een shirt dat wij voor minder dan € 15,- kopen. Is dat gekochte shirt dan wel eerlijk? Doe je wel recht aan de arbeider die daar hard voor werkt?
Wat heeft dit met ons geloof te maken? De Bijbel vraagt ons om recht te doen aan onze medemens. Lees Micha 6:8 mee, waarin staat: Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de Heer van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God (NBV vertaling). En er is een andere treffende Bijbeltekst -Jakobus 5:4- die gaat over oneerlijkheid: Zie, het loon van de arbeiders die uw velden gemaaid hebben dat door u achtergehouden is, schreeuwt tot God. En de jammerklachten van hen die geoogst hebben zijn doorgedrongen tot de oren van de Heere van hemelse legermachten (HSV vertaling).
Door deze teksten begon ik zo’n 9 jaar geleden mijn kleding anders te bekijken. Hoe kan ik kleding dragen waar onrecht en de roep van de arbeiders aan kleeft? Als God hun roep hoort, moet ik toch ook luisteren? Daarom koop ik daar waar het kan eerlijke kleding. Dat is best lastig, want er is weinig aanbod en vaak is het best prijzig. Dus begon ik zelf een eerlijk kledingmerk voor mannen (J54), met de tekst uit Jakobus 5:4 als inspiratie voor de naam van het merk. De kleding is van 100% biologisch katoen en heeft het FairWear-keurmerk, waarmee goede arbeidsomstandigheden van de arbeiders gewaarborgd zijn.
Als ik nu in mijn eigen kledingkast kijk dan bestaat deze voornamelijk uit duurzame kleding daar waar mogelijk. Op deze manier probeer ik ook zelf als consument recht te doen aan de kledingmakers. Uiteraard geldt, “practice what you preach”.
Wat wil je dat God ziet als Hij in jouw kast kijkt?