Scheppingsperiode 2022
De Scheppingsperiode loopt elk jaar van 1 september tot en met 4 oktober. Het is een tijd waarin kerken over de hele wereld Gods schepping, ons gemeenschappelijk huis, beschermen door te vieren, te bidden en in actie te komen. Het is een groot wereldwijd evenement geworden dat gesteund wordt door alle grote christelijke denominaties en netwerken. Sinds een aantal jaar maakt A Rocha International deel uit van zowel de stuurgroep als het adviescomité, om te helpen het thema te kiezen en materiaal te produceren.
Voor veel landen valt de oogsttijd in de Scheppingsperiode. Op 4 oktober wordt de periode afgesloten met de feestdag van Sint Franciscus van Assisi. Elk jaar wordt er een gids gemaakt met hulpmiddelen, zoals preeknotities voor elke zondag en ideeën voor lokale activiteiten en bredere campagnes. De internationale gids is hier te vinden en een Nederlandse gids hier. De Scheppingsperiode begon dit jaar met een online dienst waarin Dave Bookless, theoloog bij A Rocha, sprak. Je kunt de viering hier terugkijken.
Het thema dit jaar is Luister naar de Stem van de Schepping, met het beeld van een brandende braamstruik. In Exodus 3 hoorde Mozes Gods stem spreken uit een brandende braamstruik die niet werd verteerd. Hij trok zijn schoenen uit, waarmee hij de heilige grond erkende. Tegenwoordig vormen bosbranden (die op veel plaatsen deel hebben uitgemaakt van natuurlijke ecologische processen) een toenemende bedreiging. De bosbranden komen vaker voor en zijn heftiger door de door mens veroorzaakte klimaatverandering. Wat zou God ons vandaag kunnen zeggen door deze branden, die met een angstaanjagende onvoorspelbaarheid alles op hun pad verteren en vernietigen?
De schepping spreekt op vele manieren, maar net als Jezus die tijd apart nam in de woestijn, moeten we ons gehoor afstemmen om de stem van de schepping te horen, want zij spreekt zonder woorden.
‘De hemel verhaalt van Gods majesteit,
het uitspansel roemt het werk van zijn handen,
de dag zegt het voort aan de dag die komt,
de nacht vertelt het door aan de volgende nacht.
Toch wordt er niets gezegd, geen woord
gehoord, het is een spraak zonder klank.
Over heel de aarde gaat hun stem,
tot aan het einden van de wereld hun taal.’
Psalm 19:1-5
In de wereld van vandaag kunnen woorden ons overweldigen. Te veel stemmen op verschillende kanalen. Maar de natuur spreekt tot ons op een andere golflengte en verkondigt Gods glorie zonder woorden, zoals Psalm 19 zo mooi uitdrukt. Tijdens de pandemie vonden veel mensen over de hele wereld troost, verlichting en perspectief in de schepping. Wat zegt God door de schepping over onze prioriteiten en waarden? Wat openbaart God over Zijn eigen karakter, heerlijkheid en plan?
Natuurlijk zucht Gods schepping ook in pijn en hoop, verlangend om bevrijd te worden uit haar slavernij van de vergankelijkheid, en reikhalzend uit te zien naar het openbaar worden van wie Gods kinderen zijn (Romeinen 8:19-22). We kunnen tekenen van het zuchten van de schepping zien in het smelten van gletsjers, het verbleken van koralen, het omvallen van grote bomen, het vergiftigen van oceanen, het sluipend oprukken van woestijnen en het verdwijnen van lokale flora en fauna. Bovendien roepen de menselijke slachtoffers van de uitputting van de natuur en de klimaatcrisis ons om berouw, gerechtigheid en herstel. Zij maken ook deel uit van het zuchten van Gods schepping. Als de schepping zucht, maakt dat dan een diepe pijn los in ons hart? Maakt het ons aan het huilen? Beweegt het ons tot het doen van voorbeden? Zet het ons aan tot handelen?
Dus, doe mee en moedig lokale kerken aan mee te doen. Laten we luisteren naar de stem van Gods schepping!
Vertaald uit het Engels door Veraniek Veldstra