Friluftsliv

Ik schrok me een hoedje toen ik een teek over mijn hand zag lopen. Snel haalde ik hem van mijn hand. Hij was waarschijnlijk op mijn hand gekropen toen ik midden in het bos een kleine uitkijktoren aan het beklimmen was. Nadat de teek weer veilig op de grond stond, zochten mijn man en ik snel onze weg terug naar het pad in het bos.

Dit avontuur speelde zich af tijdens onze vakantie in Zweden. Vooraf aan de vakantie was ik me gaan inlezen in Scandinavië met onder andere het boek The Open-Air Life van Linda Åkeson McGurk. ‘Open-Air Life’ is vertaald van het Noorse ‘friluftsliv’, het spenderen van je vrije tijd in de buitenlucht met fysieke activiteit. Dit fenomeen schijnt in de Scandinavische cultuur te zijn ingebakken. Daar wordt deze liefde voor de natuur van generatie op generatie overgedragen.

Tijdens mijn zoektocht naar een vakantiehuisje was ik regelmatig huisjes tegengekomen die geen stromend water en/of elektriciteit hadden. Na het lezen van dit boek begreep ik dat mensen die in de stad leven, geregeld in het weekend of tijdens vakanties eropuit trekken naar plekken buiten de stad, in de natuur. Vaak naar eenvoudige rode huisjes (stuga) die meerdere generaties in families zijn, en geregeld zonder stromend water of elektriciteit zijn. Overigens hadden wij gekozen voor een vakantiehuisje in de natuur mét stromend water en elektriciteit.

Foto: Veraniek Veldstra

Men leeft in Scandinavië gemiddeld meer buiten dan de meeste Nederlanders, ondanks dat het daar nou niet heel veel beter weer is. Dat zie je terug op allerlei plekken: wildplukken, barbecueën in de winter, zwemmen in ijswater, elke dag je dekbed buiten luchten, kleine kinderen overdag buiten laten slapen (in de winter goed ingepakt, natuurlijk), en op jonge leeftijd survival skills leren.

Ik merkte dat ik enthousiast werd van het boek en deze manier van leven dichterbij de natuur. De vraag is: hoe pas ik deze friluftsliv toe in mijn eigen leven? Hoe kan ik vaker de natuur in in mijn dagelijks leven? Ik wandel geregeld, maar dat is bijna altijd door een wijk met alleen hier en daar een boom. In het boek werden studies genoemd die hadden gekeken hoe dicht je bij een stuk natuur moet wonen zodat daarnaartoe gaan een gewoonte wordt in plaats van een activiteit. De grens lag rond de 300 meter en voor jonge kinderen en mensen met een beperking is het het beste om de natuur gelijk buiten de deur te hebben.

Foto: Veraniek Veldstra

Friluftsliv omvat veel meer dan alleen wandelen in de natuur. Zwemmen in ijswater trekt mij niet zo, maar ik kan wel eens gaan kijken naar een cursus wildplukken, mijn dekbed vaker buiten hangen en iemand met een barbecue overhalen die eens in de winter aan te zetten. Ook kan ik er vaker voor kiezen om, ondanks de regen of sneeuw, naar buiten te gaan. Zoals men zegt: ‘slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding’.

Na die vakantie in Zweden ben ik vastberaden om friluftsliv een plek te geven in mijn leven. Het voelt heerlijk om zo verbonden te zijn met Gods schepping. En ja, het was even schrikken van die teek op mijn hand, maar het zal me er niet van weerhouden om vaker de natuur in te trekken.

Deze blog is geschreven door:

Gerelateerde blogs:

Met liefde vasten

Ik geef toe dat ik elk jaar een beetje huiverig ben bij het naderen van de vastentijd. Traditioneel houdt de vastentijd in dat we ons

Lees meer »

Recente blogs:

Duurzame luchtvaart?

Ik ben dit jaar begonnen bij Climate Stewards als auditor om de CO2-uitstoot van organisaties te berekenen. Het verbaasde me hoeveel uitstoot bij organisaties van

Lees meer »

Digiminderen

Half maart volgde ik een webinar van Grootouders voor het klimaat over het schoonmaken van je computer en mobiele telefoon. Ik probeer dat al wel

Lees meer »

Ontvang de nieuwste blog via onze nieuwsbrief

Kom in actie

Climate Stewards helpt jou je CO₂-voetafdruk te berekenen, te verminderen wat je kunt en de rest te compenseren.
We werken met betrouwbare gemeenschapsprojecten die naast CO2-reductie ook veel lokale voordelen opleveren.

Climate Stewards - Voor mens en planeet

Climate Stewards is onderdeel van Stichting A Rocha Nederland,
een geregistreerd goed doel in Nederland.

© Copyright Climate Stewards Ltd. – All rights reserved.

Je bent er bijna...

Bedankt voor het abonneren op onze nieuwsbrief.
Om je e-mailadres te bevestigen sturen we je een e-mail. Klik in de e-mail op de link om de inschrijving te bevestigen.

Are you visiting from the United States of America?
Visit our regional site for more relevant information.

Are you visiting from the Netherlands?
Visit our regional site for more relevant information.

Are you visiting from the United Kingdom?
Visit our regional site for more relevant information.