Voedselverspilling

Met enige twijfel pak ik het zachte en beschimmelde stuk komkommer en loop er snel mee naar de prullenbak. Alsof het ook maar enig nut heeft, trek ik er een vies gezicht bij. Voedsel verspillen gebeurt nog wel eens in mijn huishouden, vooral groente en fruit. Meestal omdat ik voor een gerecht maar een deel van een groente nodig heb en het niet kleiner kan kopen of omdat ik teveel fruit koop en het niet allemaal op tijd op eet.

Daar ben ik niet de enige in. Gemiddeld verspilt een Nederlander per jaar 34 kilo eten en 45 liter drinken. Verspillen heeft een negatieve impact op het milieu. Het verwerken, verpakken en transporteren kost energie. Hoe verder het product in de keten zit, hoe meer energie er in een product is gestoken en dus hoe groter de impact van verspillen. Het eten en drinken dat een Nederlander weggooit kost 154 kilo CO2 per jaar.

Om dat te verminderen zijn er tal van tips op internet te vinden, zoals bij Milieu Centraal en het Voedingscentrum. Ik deel er een paar.

Controleer je voorraad, plan en maak een lijstje
Kijk voordat je boodschappen gaat doen wat je in huis hebt: in de voorraadkast, in de koelkast en daarbuiten. Maak een planning voor wat je de aankomende dagen gaat eten en kies één dag om kliekjes of uit de vriezer te eten. Maak vervolgens een boodschappenlijstje en koop alleen wat je nodig hebt.

Koop 2 keer per week verse artikelen
Verse groente en fruit zijn gezond, maar niet altijd lang houdbaar. Je kunt ervoor kiezen om een tweede keer in de week nog wat verse artikelen te kopen.

Koop en kook op maat
Koop alleen aanbiedingen als je weet dat het op gaat. Weeg of meet porties af bij het koken om te voorkomen dat er veel overblijft. Bewaar kliekjes maximaal 2 dagen in de koelkast. Heb je een ingrediënt over? Kijk op de website van Milieu Centraal of van het Voedingscentrum voor recepten om het te verwerken.

Bewaarwijzer van het Voedingscentrum

Bewaar eten op de goede plek
Het goed bewaren van levensmiddelen verlengt de levensduur. Richt je voorraadkast en koelkast overzichtelijk in. Controleer waar en hoe je een product het beste kan bewaren. Via de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum kwam ik erachter dat ik bijvoorbeeld een komkommer en aubergine beter niet in de koelkast kan bewaren.

Let op de houdbaarheid
Controleer de houdbaarheidsdatum. Te gebruiken tot (TGT) geeft de uiterste consumptiedatum aan. Na deze datum is het niet veilig het product te consumeren. Ten minste houdbaar tot (THT) geeft een garantie dat het tot die datum goed is, maar is vaak nog langer houdbaar. Kijk, ruik en proef, meestal kan je zo makkelijk achterhalen of een product nog bruikbaar is.

Ik ga mijn koelkast opnieuw indelen en vaker controleren welke producten nou echt in de koelkast moeten en welke niet. Verder ga ik nog wat beter opletten welke ingrediënten overblijven na het koken en al meteen bedenken hoe ik ze op kan maken. Zo heb ik een paar dagen geleden al wat overgebleven linzen weten om te toveren tot een lekkere spread voor op brood.

Deze blog is geschreven door:

Gerelateerde blogs:

Friluftsliv

Ik schrok me een hoedje toen ik een teek over mijn hand zag lopen. Snel haalde ik hem van mijn hand. Hij was waarschijnlijk op

Lees meer »

De scheikunde achter je dieet

“Er worden minder vleesvervangers gekocht”, kopte de kranten een paar maanden geleden[1]. De reden? Minder mensen noemen zich vegetariër of flexitariër, en niet elke vleesvervanger

Lees meer »

Met liefde vasten

Ik geef toe dat ik elk jaar een beetje huiverig ben bij het naderen van de vastentijd. Traditioneel houdt de vastentijd in dat we ons

Lees meer »

Recente blogs:

Duurzame luchtvaart?

Ik ben dit jaar begonnen bij Climate Stewards als auditor om de CO2-uitstoot van organisaties te berekenen. Het verbaasde me hoeveel uitstoot bij organisaties van

Lees meer »

Friluftsliv

Ik schrok me een hoedje toen ik een teek over mijn hand zag lopen. Snel haalde ik hem van mijn hand. Hij was waarschijnlijk op

Lees meer »

Ontvang de nieuwste blog via onze nieuwsbrief

Kom in actie

Climate Stewards helpt jou je CO₂-voetafdruk te berekenen, te verminderen wat je kunt en de rest te compenseren.
We werken met betrouwbare gemeenschapsprojecten die naast CO2-reductie ook veel lokale voordelen opleveren.

Climate Stewards - Voor mens en planeet

Climate Stewards is onderdeel van Stichting A Rocha Nederland,
een geregistreerd goed doel in Nederland.

© Copyright Climate Stewards Ltd. – All rights reserved.

Je bent er bijna...

Bedankt voor het abonneren op onze nieuwsbrief.
Om je e-mailadres te bevestigen sturen we je een e-mail. Klik in de e-mail op de link om de inschrijving te bevestigen.

Are you visiting from the United States of America?
Visit our regional site for more relevant information.

Are you visiting from the Netherlands?
Visit our regional site for more relevant information.

Are you visiting from the United Kingdom?
Visit our regional site for more relevant information.