Verandering versterken

Mensen die zich vastplakken aan gebouwen en openbaar vervoer, klimaatstakers en een documentaire van David Attenborough: dit zette het nieuws op zijn kop in Engeland. In 1 week tijd was klimaatverandering opeens het gesprek van de dag.

Het parlement, kerkgenootschappen, politieke partijen en grote instituten verklaarden massaal een ‘klimaat crisis’ en beloofden stappen te gaan zetten. Maar blijft het bij mooie woorden? Zal onze overheid de beslissing voor een 3e startbaan voor Heathrow terug durven draaien of fracking te verbannen? Durven ze te kiezen voor het terugdringen van emissies boven het winnen van stemmen?

Het antwoord ligt bij ons, de stemgerechtigden. Wij kunnen oproepen tot actie. Velen van ons zetten al stappen in hun eigen leven. Maar deze acties zijn nog steeds een druppel in de oceaan. Hoe kunnen we als christenen onze verandering versterken?

Ik geloof dat de kerk hierin een belangrijke rol kan spelen. En dat gebeurt steeds meer. Laatst werd ik gevraagd voor een nationale christelijk radiozender om mijn mening te geven over voedselverspilling en klimaatverandering. En voor de vastenperiode ben ik gevraagd materialen te maken met een Bijbelse basis en praktische toepassing voor het zorgen voor de schepping.

Verandering versterken kan op 2 manieren: advocacy en gebed. Ik snap gebed niet volledig, maar ik weet wel dat wanneer we bidden er dingen gebeuren – en misschien had God wel een hand in de timing van de eerder genoemde gebeurtenissen. Dus laten we onze kerken aanmoedigen om het milieu op de gebedsagenda te zetten.

Met advocacy bedoel ik betrokken zijn bij het gesprek over groene kwesties in het algemeen. Dat kan op verschillende manieren: lobby bij lokale of nationale politici of vragen stellen aan winkels over de producten die ze verkopen. Zo zocht ik laatst in onze apotheek tevergeefs naar een shampoobar (i.p.v. een fles). Ze hadden een gang vol flessen, maar niet één blok zeep. Dit leidde tot een interessant gesprek met de winkelbediende en een e-mailuitwisseling met hun hoofdkantoor. Ik had een soortgelijk gesprek tijdens het winkelen voor compost. Ik ontdekte dat in alle compost turf zat. Een medewerker zei in een gesprek dat er veel mensen vragen naar compost zonder turf.

Als we als christenen niet alleen stappen zetten in ons eigen leven maar ook bidden en in gesprek gaan met besluitvormers kunnen we verandering versterken. Doe je mee?


Uit het Engels vertaald door Veraniek Veldstra

Deze blog is geschreven door:

Gerelateerde blogs:

Met liefde vasten

Ik geef toe dat ik elk jaar een beetje huiverig ben bij het naderen van de vastentijd. Traditioneel houdt de vastentijd in dat we ons

Lees meer »

Recente blogs:

Duurzame luchtvaart?

Ik ben dit jaar begonnen bij Climate Stewards als auditor om de CO2-uitstoot van organisaties te berekenen. Het verbaasde me hoeveel uitstoot bij organisaties van

Lees meer »

Friluftsliv

Ik schrok me een hoedje toen ik een teek over mijn hand zag lopen. Snel haalde ik hem van mijn hand. Hij was waarschijnlijk op

Lees meer »

Ontvang de nieuwste blog via onze nieuwsbrief

Kom in actie

Climate Stewards helpt jou je CO₂-voetafdruk te berekenen, te verminderen wat je kunt en de rest te compenseren.
We werken met betrouwbare gemeenschapsprojecten die naast CO2-reductie ook veel lokale voordelen opleveren.

Climate Stewards - Voor mens en planeet

Climate Stewards is onderdeel van Stichting A Rocha Nederland,
een geregistreerd goed doel in Nederland.

© Copyright Climate Stewards Ltd. – All rights reserved.

Je bent er bijna...

Bedankt voor het abonneren op onze nieuwsbrief.
Om je e-mailadres te bevestigen sturen we je een e-mail. Klik in de e-mail op de link om de inschrijving te bevestigen.

Are you visiting from the United States of America?
Visit our regional site for more relevant information.

Are you visiting from the Netherlands?
Visit our regional site for more relevant information.

Are you visiting from the United Kingdom?
Visit our regional site for more relevant information.