Het aanhouden van mijn winterjas is soms geen overbodige luxe in de kerk. Met de huidige energieprijzen is het warm stoken van een oud kerkgebouw een enorme kostenpost geworden, waardoor sommige kerken ervoor kiezen om minder of helemaal niet te stoken.
Kerken zoeken naarstig naar manieren om energie te besparen om de kosten te drukken. Dit is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor de CO2-voetafdruk van de kerken. Al 415 kerken zijn een groene kerk: een kerk die zich inzet om duurzaam te zijn. Energie is maar één van de onderdelen waarmee kerken aan de slag kunnen.
Met hulp van GroeneKerken hebben heel wat kerken al duurzame stappen gezet. Maar hoe groot is de CO2-voetafdruk van de kerken nu nog? En waar zit de meeste vervuiling? Met de nieuwe tool 360°carbon van Climate Stewards kun je de CO2-voetafdruk van je kerk berekenen. En het is gratis!
Niet alleen kerken kunnen gebruik maken van deze nieuwe tool. Ook kleine goede doelen en organisaties kunnen 360°carbon gebruiken. Na het aanmaken van een account kom je op het Dashboard en kies je wat voor soort organisatie je toe wil voegen.
Afhankelijk van het soort Organisatie kom je daarna op een veld waar je extra gegevens kan invullen, waaronder hoeveel gebouwen je bezit. Door in te vullen hoeveel bezoekers je kerk gemiddeld heeft, kun je aan het einde van de berekening de gemiddelde voetafdruk per kerkganger zien. En door in te vullen hoeveel uur je gebouw gebruikt wordt kunnen we de hoeveelheid CO2–uitstoot per uur berekenen.
Daarna begint het echte werk: gegevens verzamelen. Om te zien wat je nodig hebt kun je door de verschillende tabs lopen. In deze tabs vul je de gegevens in. Onderdelen die je mee kan nemen in je CO2-voetafdruk zijn: energie, reizen, vluchten, voeding, uitgaven, en water & afval. Hoe meer gegevens je per tab kan invullen, hoe completer en gedetailleerder je totale CO2-voetafdruk.
Nadat je je gegevens hebt ingevuld kun je een totaaloverzicht zien van je CO2-voetafdruk en kijken welke categorie het grootst is. Als je een jaar later weer de calculator invult, kun je zien hoeveel groener je als kerk bent geworden; hoeveel de investeringen die je hebt gedaan bijdragen aan het verminderen van je voetafdruk.
Kerken zullen altijd een CO2-voetafdruk houden: verminderen tot nul is niet mogelijk. Je overgebleven uitstoot kun je compenseren via ons. Daarmee steun je onze geweldige projecten in Kenia, Uganda, Tanzania, Ghana, Peru en Nepal.
Ben jij actief in een kerk? Breng 360°carbon eens onder de aandacht. Ga samen de uitdaging aan om de CO2-voetafdruk van je kerk te berekenen, zodat je kan zien waar het meeste te winnen is qua besparing. En heb je hulp nodig? Laat het ons weten!