Zijn kinderen klimaatmoe? Nee, dat vind ik niet. Ik werk ruim tien jaar met kinderen op scholen en in de kerk en twee dingen vallen op: kinderen houden van de natuur, ze vinden buiten zijn geweldig, én kinderen maken zich zorgen over klimaat en biodiversiteit. Helaas zijn veel ouders daar momenteel minder mee bezig merk ik. De pandemie en het politieke en economische klimaat (ik woon in Engeland) dragen hier ongetwijfeld aan bij. Maar ook hernieuwde vrijheid: eindelijk mogen we weer vliegen zonder PCR test en quarantaine. Die afleiding is heel jammer, want het is slecht voor het klimaat en verwarrend voor hun kinderen.
Neem S (10) en W (6), twee superenthousiaste deelnemers aan ‘Ontdek de schepping’, het kinderwerkprogramma dat ik hier voor de kerk heb opgezet. Tijdens de natuurspeurtocht rennen ze vrolijk door het park, op zoek naar kevers en koolmezen. Als we het Bijbelverhaal en de natuurquiz doen weet S alle antwoorden en ook W doet altijd goed mee. Ze maken houten vogels en ‘bug mugs’ (mini insectenhotels voor in de tuin), vertellen me bezorgd dat de gletsjers in de Alpen smelten en bidden voor de bescherming van de steenarend (W’s favoriete vogel). Maar nu de pandemie voorbij is mag er weer gevlogen worden en dus staat een weekje Japan op het programma van S en W.
Ook de school zit vol met (verwarde) klimaatkanjers. Tijdens een workshop over Eco-girl Christi* praten we over plasticsoep, vlees eten en het kappen van het Amazoneregenwoud en de klimaatcrisis. De kinderen weten vaak meer dan ik. En als we het over vleermuizen en zeebeestjes hebben willen ze spontaan mee op excursie. Als ik de kans had zou ik ze allemaal mee op natuurkamp nemen in de lokale heuvels. De kinderen die dat zelf, met hun ouders, doen zijn trouwens vaak wel meer ‘eco’ thuis.
En met die ouders heb ik vaak leuke gesprekken. Ze stellen vragen over de herkomst van wc-papier en stappen graag over op bamboe en plasticvrij. Ze zijn benieuwd naar fietsvakanties in Nederland, schrijven zich als gezin in voor een vleermuiswandeling en gaan for ‘meat free Mondays’. Ook installeren ze web browser Ecosia en sluiten ze zich aan bij Climate Stewards. Een van de vaders en zijn dochter gingen nog een stapje verder. Hij liet zich voor A Rocha sponsoren tijdens een vogelkijkdag op de fiets en zij liet haar lange haar afknippen voor het regenwoud.
Dit zijn voor mij de fijnste momenten. Ik ben wekelijks met kinderen en gezinnen bezig om enthousiasme voor natuur en ook geloof bij te brengen: één toegewijd gezin geeft me weer (groene) energie en hoop.
En uiteindelijk weet ik ook dat elke verwondering, actie en opoffering voor de schepping en medemens een daad van aanbidding en liefde voor God is, of je dat nu met elkaar of alleen doet.
A Rocha vrijwilliger Petra Crofton is bioloog, filosoof en auteur en werkt veel met kinderen en gezinnen. Bij haar eerste kinderboek* Het geheime dagboek van Eco-girl Christi schreef ze een gratis lespakket. Haar tweede boek, De Vlinderdief, komt deze maand uit. Het kerkenpakket (Ontdek de schepping) komt binnenkort ook in het Nederlands uit. Houd de website en socials van A Rocha Nederland in de gaten!