Leven van wind, zon en zeewater

Als wind je voorstuwing is, windsnelheid en windkoers je tempo bepalen, dan is tijd ineens rekbaar.

Als de zon je voornaamste leverancier is van elektrisch energie in plaats van een meterkast waar een onbeperkte hoeveelheid energie uitkomt, dan wil je bij wijze van spreken elk uur wel weten hoe je voorraad elektriciteit er voor staat en weet je dat je zuinig moet omgaan met energie.

Als je drinkwater uit zeewater maakt, dan let je wel op hoeveel water je gebruikt en onderhoud je de machine die zeewater filtert erg goed.

Als je er op rekent dat je ruim twee weken geen vers eten kan kopen, dan plan je heel goed wat je inkoopt voor je dagelijks eten en drinken.

14 dagen met zijn vieren leven aan boord van een zeiljacht zonder contact met de wal voor energie, eten en drinken, dan heb je wat voor te bereiden. De zeiloversteek van Kaap-Verdië in West-Afrika naar Grenada in het Caribisch gebied mag dan 13, 14, 15 dagen of meer duren, het maakt niet uit. Bij zo’n tocht blijkt hoe afhankelijk je bent van je omgeving. Voor een korte tijd ben je zelfvoorzienend binnen bepaalde grenzen. Tijdens zo’n tocht voel je de enorme uitgestrektheid van de oceaan, dat wind en zon altijd bij je zijn. Je voelt de beperkte capaciteit van je voorrraad voedsel, drinkwater en energie. Met deze beperkingen houd je rekening in wat je doet en kan. Ook al kan je het dagelijks maken, drinkwater uit zeewater, je kent de beperking in hoeveelheid.

Een video over een deel van Bert’s zeilreis.

Het is net een mini wereld, waarin je zuinig bent op wat je lichamelijk gezien nodig hebt, wat je qua veiligheid behoedt voor gevaren (reddingvesten, lifelines, zeilvoering). Qua relatie kon het al niet stuk, anders waren we er niet aan begonnen. Op waardering konden we rekenen, welke gek doet nu zoiets en als het gaat om zelfrealisatie dan kunnen we zeggen, we hebben het toch maar weer geflikt.

Deze reis heeft mij weer eens twee zaken duidelijk gemaakt. Beheerst omgaan met wat nodig is voor je basisbehoeften en zorgen voor veiligheid om met zekerheid je einddoel te bereiken. Als we dit nu ook eens in het groot konden doen met het schip dat aarde heet.

Deze blog is geschreven door:

Gerelateerde blogs:

Duurzame luchtvaart?

Ik ben dit jaar begonnen bij Climate Stewards als auditor om de CO2-uitstoot van organisaties te berekenen. Het verbaasde me hoeveel uitstoot bij organisaties van

Lees meer »

Recente blogs:

Duurzame luchtvaart?

Ik ben dit jaar begonnen bij Climate Stewards als auditor om de CO2-uitstoot van organisaties te berekenen. Het verbaasde me hoeveel uitstoot bij organisaties van

Lees meer »

Friluftsliv

Ik schrok me een hoedje toen ik een teek over mijn hand zag lopen. Snel haalde ik hem van mijn hand. Hij was waarschijnlijk op

Lees meer »

Ontvang de nieuwste blog via onze nieuwsbrief

Kom in actie

Climate Stewards helpt jou je CO₂-voetafdruk te berekenen, te verminderen wat je kunt en de rest te compenseren.
We werken met betrouwbare gemeenschapsprojecten die naast CO2-reductie ook veel lokale voordelen opleveren.

Climate Stewards - Voor mens en planeet

Climate Stewards is onderdeel van Stichting A Rocha Nederland,
een geregistreerd goed doel in Nederland.

© Copyright Climate Stewards Ltd. – All rights reserved.

Je bent er bijna...

Bedankt voor het abonneren op onze nieuwsbrief.
Om je e-mailadres te bevestigen sturen we je een e-mail. Klik in de e-mail op de link om de inschrijving te bevestigen.

Are you visiting from the United States of America?
Visit our regional site for more relevant information.

Are you visiting from the Netherlands?
Visit our regional site for more relevant information.

Are you visiting from the United Kingdom?
Visit our regional site for more relevant information.