Klimaatverandering raakt het leven van ons allemaal, in het bijzonder degenen met de kleinste ecologische voetafdruk. De tien grootste vervuilers wereldwijd zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle emissies, terwijl de armste helft van de populatie maar 10% van de wereldwijde emissies uitstoot. Maar er is goed nieuws: we kunnen hier iets aan doen!
Hoe kunnen we zorg voor de schepping praktisch maken?
Je kunt op allerlei manieren zorgen voor de schepping. Het verkleinen van je ecologische voetafdruk is er daar één van. De drie grootste stappen die je kan zetten om je uitstoot te verminderen zijn: minder vliegen, naar groene stroom overstappen en de hoeveelheid dierlijke producten in je dieet verminderen.
Mijn reis
Die laatste raakte bij mij vijf jaar geleden een gevoelige snaar. Ik woonde tijdelijk in Bolivia waar op dat moment een droogte was. In een documentaire zag ik dat je met 2 maanden douchen evenveel water verbruikt als door het eten van een hamburger. Ik was helemaal verbaasd. Mijn westerse broeders en zusters en ikzelf zien water uit de kraan vaak als iets vanzelfsprekends, terwijl voor de mensen in Bolivia het een kostbaar goed is. Ik voelde me aangespoord om op onderzoek uit te gaan over de milieueffecten van de vlees- en zuivelindustrie, en om geconfronteerd te worden met de hebzucht, overvloedigheid en verspilling van de samenleving waarin ik opgroeide.
Peter Scarborough van de Universiteit van Oxford toont in een rapport aan dat iemand die vlees eet (100 g of meer vlees per dag) de voetafdruk van eten met 10% kan verminderen door 1 dag per week geen dierlijke producten consumeren (d.w.z. veganistisch). In een gezin van 4 zou dit je ecologische voetafdruk met 900 kg CO2e per jaar verminderen – dat is een besparing van bijna een ton CO2 door gewoon één dag per week veganistisch te eten.
Ik ben iemand met een passie voor eten. Ik was bang dat, toen ik veganistisch ging proberen te eten, het weinig smaak zou hebben. Het tegendeel is waar! Ik ontdekte dat ik creatiever werd met koken en ontdekte veel meer smaken en soorten gerechten dan ooit tevoren. Ik heb zoveel plezier met veganistisch koken en ben blij dat ik al dat lekkers kan delen met vrienden en familie. En met dat koken zorg ik tegelijkertijd voor Gods schepping.
Inspiratie
Er zijn veel veganistische blogs met geweldige suggesties voor eenvoudige recepten om te proberen. Hier is mijn recept voor een heerlijke veganistische chilipeper in Mexicaanse stijl, die kan worden geserveerd met rijst, aardappelen of tortillachips, en ook geweldig is met wat avocado.
Vertaald uit het Engels door Veraniek Veldstra
Hier vind je inspiratie van Nederlandse veganisten: Wat eet je dan wel?, Bonusvegan, Plantbased Dennis. Of doe 30 dagen mee met de Vegan Challenge en ontvang elke dag recepten en uitleg over veganistisch eten.