Hoe groen zijn jouw goede voornemens?

Het begin van een nieuw jaar is traditioneel hét moment om weer even op een rijtje te zetten wat we belangrijk vinden. Hoewel goede voornemens soms halverwege januari alweer stranden, helpt het mij wel om zo, minstens een keer per jaar, de tijd te nemen mijn prioriteiten weer helder voor ogen te krijgen.

Goede voornemens gaan vaak over wat je voor jezelf hoopt te bereiken: gezonder leven bijvoorbeeld, door minder te drinken, te stoppen met roken of gezonder te eten. Vaker sporten, minder tv kijken, meer lezen. Dat blijkt ook uit de top-10 van goede voornemens voor 2021, onlangs in De Volkskrant. Opvallend is dat in die top-10 ook het voornemen ‘duurzamer leven’ voorkomt. Wat mij betreft mag die op 1 komen te staan in de lijst. Nu het jaar 2021 is begonnen, zijn we namelijk ook weer een jaar dichterbij 2030, het jaar waarin de doelen van het klimaatakkoord gehaald moeten zijn. En dat niet alleen, ook de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs) zijn opgesteld met het oog op 2030. Deze twee hebben alles met elkaar te maken. Een veranderend klimaat zit duurzame ontwikkeling in de weg, en armoede zorgt voor minder weerbaarheid tegen klimaatverandering.

Een belangrijke taak voor overheden dus. Maar ik wil ook graag zélf iets doen. Want ik ben ervan overtuigd dat wat goed en nodig is, gewoon gedaan moet worden. En ik geloof dat heel veel kleine beetjes samen, heel veel mensen die iets willen veranderen, samen een grote kracht kunnen vormen. Daarom maak ik mijn goede voornemens groen. Een van onze groene voornemens voor dit jaar is het isoleren van ons dak, in combinatie met het plaatsen van een groen dak én zonnepanelen. En als het even kan de rest van onze uitstoot compenseren via Climate Stewards.

Iets anders waar ik graag iets aan zou doen, is het verminderen van de hoeveelheid afval die we als gezin iedere week weer produceren. Hoe onmogelijk dat ook lijkt. Daarom doe ik in februari mee met Plastic Free February. Want ook februari is een prima maand om met een goed voornemen te beginnen!

Inspiratie nodig voor jouw groene voornemens? Kijk eens bij SDG Nederland, doe mee met Plastic Free February, of draag bij aan het werk van Climate Stewards.

Deze blog is geschreven door:

Gerelateerde blogs:

Recente blogs:

Duurzame luchtvaart?

Ik ben dit jaar begonnen bij Climate Stewards als auditor om de CO2-uitstoot van organisaties te berekenen. Het verbaasde me hoeveel uitstoot bij organisaties van

Lees meer »

Friluftsliv

Ik schrok me een hoedje toen ik een teek over mijn hand zag lopen. Snel haalde ik hem van mijn hand. Hij was waarschijnlijk op

Lees meer »

Ontvang de nieuwste blog via onze nieuwsbrief

Kom in actie

Climate Stewards helpt jou je CO₂-voetafdruk te berekenen, te verminderen wat je kunt en de rest te compenseren.
We werken met betrouwbare gemeenschapsprojecten die naast CO2-reductie ook veel lokale voordelen opleveren.

Climate Stewards - Voor mens en planeet

Climate Stewards is onderdeel van Stichting A Rocha Nederland,
een geregistreerd goed doel in Nederland.

© Copyright Climate Stewards Ltd. – All rights reserved.

Je bent er bijna...

Bedankt voor het abonneren op onze nieuwsbrief.
Om je e-mailadres te bevestigen sturen we je een e-mail. Klik in de e-mail op de link om de inschrijving te bevestigen.

Are you visiting from the United States of America?
Visit our regional site for more relevant information.

Are you visiting from the Netherlands?
Visit our regional site for more relevant information.

Are you visiting from the United Kingdom?
Visit our regional site for more relevant information.