In samenwerking met A Rocha Nederland organiseert Climate Stewards in 2021 ‘Plastic Free February’. De hele maand februari staan we stil bij ons plastic gebruik en zoeken we naar mogelijkheden om dat te verminderen. Ook reflecteren we op onze afhankelijkheid van plastic en wat dat zegt over onze theologie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Plastic Free February en ontvang elke week van februari 2021 een mailtje met een inspirerende blog, handige tips en ideeën om plasticgebruik te verminderen. Onder de aanmelders vóór 1 februari 2021 verloten we 4 boeken van ‘Leven zonder afval – een handleiding voor een minimal waste lifestyle’ van Emily-Jane Townley.

De onderwerpen die aan bod komen zijn:

Plastic theologie – met een blog van Dave Bookless, theoloog bij A Rocha Internationaal
Afvalvrij boodschappen doen – met een interview met Emily-Jane Townley van ‘Leven zonder afval’
Afvalvrij leven met kinderen – met een blog van Annemarthe Westerbeek van Micha Nederland
Plasticvrije verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen – met een blog van Janneke Burger, schrijfster en theoloog

Voor wie ervaringen wil delen en wil doorpraten over dit onderwerp is er ook een Facebook-groep.

Het is Plastic Free February en we proberen ons plastic afval te verminderen. Deze eerste week staan we stil bij de vraag waarom we minder plastic zouden moeten of willen gebruiken. Dave Bookless schreef daarover een prikkelende blog. De stelling van de week is een uitspraak om over door te denken en door te praten. Ook geven we je een paar handige kijk- luister- en leestips. En natuurlijk actiepunten waar je direct mee aan de slag kan. Veel succes!

Blog Dave Bookless – Plastic Theologie

In zijn blog reflecteert Dave Bookless op de plaats die plastic is gaan innemen in ons leven. Plastic is een heel bruikbaar product, en daarom alomtegenwoordig. Maar zijn we er niet te afhankelijk van geworden? Tijd voor een theologie van plastic! Lees hier de blog van Dave Bookless.

Stelling van de week

De stelling van de week komt uit de blog van Dave Bookless. Word lid van de Plastic Free February Facebookgroep en praat hierover door met andere deelnemers!

“Plastic, en met name wegwerpplastic, staat ​​symbool voor onze gemakzucht, onze verslaving aan ‘meer’ en ‘nieuw’, onze onverzadigbare kooplust, onze afhankelijkheid van technologie en onze nonchalante productie van afval.”

Dave Bookless in ‘Plastic Theologie’.

Kijk- en leestips

Kijken

De plasticplaag: waar belandt ons plastic afval? De Monitor
‘How the oceans can clean themselves’ Boyan Slat bij TEDxDelft (Engels, ondertiteling beschikbaar)

Lezen

Een legere kliko, een voller hart Blog van Jeroen Sytsma
Het groene hart van het geloof Boek van Dave Bookless

Handige links

Informatie over verpakkingen op de website van Natuur&Milieu
Milieu Centraal over (minder) afval

Aan de slag

 1. Houd deze week eens bij hoeveel plastic afval en restafval je produceert.
 2. Afval scheiden: wat moet waar? Kijk op www.afvalscheidingswijzer.nl/
 3. Download de app My Little Plastic Footprint en kijk hoe je scoort!
 4. Zoek voor drie producten die je vaak in huis haalt een verpakkingsvrij alternatief
 5. Heb je al een Nee-Nee of Nee-Ja sticker op je brievenbus? Vraag ‘m aan bij je gemeente.

Plastic Free February wereldwijd

Wist je dat A Rocha ook in andere landen meedoet aan Plastic Free February? In de komende weken delen we met jullie wat A Rocha Portugal, A Rocha Uganda en A Rocha Zuid-Afrika doen om plasticgebruik en -vervuiling tegen te gaan.

Als je geen plastic verpakkingen in huis haalt, hoef je ze ook niet weg te gooien. Leven met minder afval begint dus al bij het doen van je boodschappen. Maar kan dat wel? En wordt dat niet heel ingewikkeld of tijdrovend? We praten erover met Emily-Jane Townley. Zij leeft met haar gezin zoveel mogelijk plastic vrij en heeft er met haar webshop ook haar werk van gemaakt. Natuurlijk geven we je ook weer veel handige tips, links en informatie in deze mail. Praat mee via Facebook of Instagram over de stappen die jij deze week wil zetten richting minder afval.

Heb je de nieuwsbrief van vorige week gemist? Lees ‘m dan hier: Nieuwsbrief Week 1.

Interview met Emily-Jane Townley van ‘Leven zonder afval’

Eind november spraken we met Emily-Jane over hoe zij het voor elkaar krijgt om zo min mogelijk (plastic) afval te produceren. Ze schreef hier onder andere het boek Leven zonder afval over. We vroegen haar hoe je plastic-vrij boodschappen kan doen, waar te beginnen en of het niet veel extra tijd en geld kost. Het enthousiasme van Emily-Jane is aanstekelijk, en ze laat zien dat het niet zo moeilijk is als het soms lijkt. Gewoon beginnen dus!
Lees hier het interview met Emily-Jane Townley.

Winnaars boek Leven zonder Afval

Tot en met 31 januari schreven 161 mensen zich in voor Plastic Free February. Dat zijn er inmiddels ruim 180! Onder de vroege inschrijvers hebben we vier boeken verloot. De winnaars zijn:

A. de Lange
Annemarthe Westerbeek
Beppie
Henrike Roos

Van harte gefeliciteerd, het boek wordt zo snel mogelijk naar jullie toegestuurd!

Kijk- en leestips

Kijken

Kijk de TED-talk van Bea Johnson. Haar restafval van een heel jaar past in een weckpot. Hoe doet ze dat? (Engels, ondertiteld).

Lezen

Leven zonder afval – Emily-Jan Townley
Het Zero Waste project – Nicky en Jessie Kroon
SuperWaar. Je volgende stap in duurzaam boodschappen doen – Alfred Slomp
In 6 weken naar zero waste – Kate Arnell

Handige links

Meer over duurzaam boodschappen doen: www.superwaar.nu/
Handig overzicht van adressen waar je dingen onverpakt (in bulk) kunt kopen: www.hetzerowasteproject.nl/p/bulk-boodschappenadressen.html

Aan de slag

 1. Minder afval? Koop dan alleen wat je kan hergebruiken, recyclen of composteren.
  2. Maak deze week een lijst van plekken waar je verpakkingsvrij kunt kopen. Kijk op www.hetkanwel.nl/2020/06/22/zero-waste-shops/
  3. Neem altijd een tas, tasjes en bakjes mee als je boodschappen doet
  4. Koop groente en fruit op de markt of bij de groenteboer.
  5. Onderweg? Neem je eigen koffiebeker en waterfles mee!
  6. Kweek je eigen kiemgroenten of kruiden op de vensterbank.

Facebook

Vorige week zagen we veel foto’s voorbij komen bij de uitdaging ‘Ga op zoek naar verpakkingsvrije alternatieven’. Veel mensen hebben al een alternatief gevonden. Er is havermout in papier en (plantaardige) boter in een afbreekbare verpakking gekocht, fruit in een fruitbox, er zijn broodzakken gebruikt, zakjes voor groenten, herbruikbaar bakje voor kaas, zakjes en bakjes voor koeken snoepjes en nootjes en glazen flessen voor zuivel en sap.
Heb jij nog een goede tip die je met anderen wil delen?

Deel het in de Facebookgroep

Plastic Free February wereldwijd

A Rocha Portugal organiseert Plastic Free February samen met de Anglicaanse kerk in de Algarve. Door middel van online workshops informeren ze kerken, gezinnen en scholen over problemen rond plastic afval en mogelijkheden om het gebruik van plastic te verminderen. Daarnaast bezoekt A Rocha Portugal enkele scholen om met leerlingen te praten over plastic afval en over micro plastics in zee (de plastic soep). In maart ronden ze het project af met een afval opruim actie op het strand.

Op het onderzoekscentrum van A Rocha aan de kust van Portugal gaan medewerkers de uitdaging aan om plastic afval te verminderen. Via social media zal A Rocha Portugal hierover tips en ervaringen delen.

Woensdag is het Aswoensdag en begint de vastentijd of 40-dagentijd. Een tijd van inkeer, gebed en vasten. Vasten kun je opvatten als het (tijdelijk) afzien van iets om je te richten op wat echt waardevol is. In die zin zou je ook kunnen vasten van het gebruik van plastic. Door af te zien van het gemak en de vanzelfsprekendheid van plastic verpakkingen, ga je je als vanzelf meer richten op wat belangrijk en waardevol is: de zorg voor heel de schepping.

Deze week ook aandacht voor een plastic-vrij huishouden met (kleine) kinderen. Daarover lees je in de blog, en we geven weer een aantal handige tips en links. Waaronder een paar mooie boeken (voor kinderen én volwassenen) over klimaatverandering, afval en de plasticsoep.

Vorige nieuwsmail gemist? Klik dan hier: Nieuwsmail week 2

Blog Annemarthe Westerbeek – ‘Ja voor heel de schepping saam, bid ik u in Jezus naam’

Annemarthe Westerbeek leeft zoveel mogelijk plasticvrij en betrekt daar ook haar kinderen bij. Ze leert ze afval te scheiden, zwerfvuil op te ruimen, maar ook te bidden voor heel de schepping. Zo kwam ze op een variant van een bekend kindergebed. Je leest er meer over in haar blog.

Stelling van de week

Ik bid niet alleen voor mensen, maar voor de hele schepping.

Kijk- en leestips

Kijken

Hoe zit dat nu precies, met plastic recycling, plastic vervuiling en de plastic soep? Je ziet het in deze afleveringen van Het Klokhuis.

Lezen

Lees samen met je kind een boek over een duurzame wereld.

Om zelf te lezen voor kinderen:
Plasticsoep is troep! Annemarie van den Brink (AVI M6)
Superjuffie in de soep – Janneke Schotveld. Superleuk boek over een juf die dieren redt die verstrikt raken in het plastic in zee. Vanaf 9 jaar.

Handige links

Een handige website voor wasbare luiers is Kaatje Katoen.
Trakteren? Hier vind je 21 ideeën voor afvalvrije traktaties.

Aan de slag

 1. Stap over op wasbare luiers. Daarmee bespaar je 22 kg afval per maand!
  2. Kies voor tweedehands kleding en speelgoed voor je kinderen. Hip én duurzaam!
  3. Bid voor heel de schepping en betrek je huisgenoten daarbij.
  4. De tekeningen van je kinderen kun je mooi gebruiken als cadeaupapier.
  5. Shampoo? Kinderharen hebben eigenlijk geen shampoo nodig. Water volstaat! Scheelt ook gezeur met prikkende ogen 😉
  6. Neem een afvalzak mee als je gaat wandelen. Dan kan je onderweg afval rapen. Ook leuk om met kinderen te doen!

Facebook

Deze week zijn er allerlei tips gedeeld waar je verpakkingsvrij kan winkelen. Van online winkels zoals Pieter Pot en Ecomondo tot fysieke (boerderij)winkels in Wageningen, Amersfoort, Engwierum en Den Haag. Ook groente- en fruittassen van lokale boeren werden aangeraden. Verder werd de vraag gesteld hoe je vegetarisch kan zijn én plastic-vrij kan leven. Veel vleesvervangers zijn tenslotte in plastic verpakt. We kregen ook nog een kijktip van het programma Pointer over ‘Plastic afval over zee sturen: big business.

Heb jij nog een goede tip die je met anderen wil delen?

Deel het in de Facebookgroep

Plastic Free February wereldwijd

A Rocha Uganda werkt dit jaar samen met tien scholen en vijf kerken om het plastic probleem aan te pakken. Ze geven trainingen over de gevaren van plastic en de mogelijkheden voor vermindering en recycling ervan. Kijk hier voor meer informatie over A Rocha Uganda: uganda.arocha.org

De lente zit in de lucht, tijd voor de grote schoonmaak! Maar hoe doe je dat eigenlijk, schoonmaken zonder plastic? Schoonmaakmiddelen (ook de ecologische varianten) zitten vrijwel zonder uitzondering in een plastic verpakking. En wat te denken van het beruchte schuursponsje of schoonmaakdoekje, waar plastic deeltjes vanaf komen tijdens het gebruik? Deze week kijken we naar alternatieven voor een schoon huis zonder plastic.

En wist je dat veel cosmetica en verzorgingsproducten (micro)plastic bevatten, nog los van de plastic verpakking? Daar is wat aan te doen, door te kiezen voor producten zónder plastic. Zo kun je stap voor stap je badkamer plasticvrij maken!

Vorige nieuwsmails gemist? Kijk op climatestewards.nl voor een overzicht. De laatste mail sturen we aan het einde van deze week, dus wacht nog even met uitschrijven.

Blog Janneke Burger – Gewoonte en gemak

De blog van deze week is van Janneke Burger, theoloog, schrijver en kerkelijk werker. Ze schrijft hoe je vaak uit gewoonte of gemak kiest voor bepaalde producten. Maar met een paar kleine aanpassingen kun je al een heel eind komen richting een plastic-vrije badkamer. Een blog om over door te denken én met veel praktische tips. Lees hier de blog van Janneke.

Kijk- en leestips

Kijken

Keuringsdienst van waarde over microplastics in zeep, shampoo en cosmetica (25 min).
Story of Stuff over microbeads in verzorgingsproducten (2:12, Nederlandse ondertiteling beschikbaar).
Story of stuff over microvezels in kleding (2:47, Nederlandse ondertiteling beschikbaar)

Lezen

In alle boeken over Zero Wast of afvalvrij leven kom je wel een hoofdstuk tegen over schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten. Kijk nog maar eens bij de boekenlijst in de mailing van week 2.
Het boek ‘Schoonmaakgeheimen‘ gaat helemaal over duurzaam schoonmaken. Inclusief recepten om zelf schoonmaakmiddelen te maken!

Handige links

Plastic Soup Foundation over microplastics in cosmetica en kleding.
Milieu Centraal legt uit hoe je kunt kiezen voor duurzame cosmetica.
Dille & Kamille is dé winkel voor natuurlijke en plasticvrije schoonmaakmiddelen.

Aan de slag

 1. Download de app Beat the Microbead en check je producten op microplastics.
  2. Is je shampoo op? Vervang deze door een shampoo bar. Gewoon te koop bij de drogist!
  3. Poets je tanden met tandenpoets tabletten of dent tabs.
  4. Was je lijf ‘ouderwets’ met een stuk zeep. Scheelt een hoop verpakking!
  5. Doe je was met een duurzaam wasmiddel, of gebruik een was-ei.
  6. Schoonmaakmiddelen zelf maken? Het kan! En je hebt er maar een paar basisproducten voor nodig.

Facebook

Op de tips van afgelopen week zijn weer veel reacties binnen gekomen op social media. Als alternatief voor inpakpapier werd genoemd: kranten, routekaarten, stofjes en sjaaltjes en patroonpapier. Er kwamen veel reacties kwamen binnen op de tip om 2e hands kleding en speelgoed te kopen, met links naar onder andere Swip Swap en alvast voor later dit jaar: Recycle Sint. Daarnaast kwamen er veel antwoorden op de vraag of iemand een goede vervanging weet voor chips.

Heb jij nog een goede tip?

Deel het in de Facebookgroep

Plastic Free February wereldwijd

A Rocha Zuid Afrika heeft een aantal video’s gemaakt over plastic vervuiling en mogelijke oplossingen, zowel specifiek voor Zuid Afrika als wereldwijd. Ook delen ze elke dag een tip tegen plasticvervuiling. Kijk op Facebook, Instagram of LinkedIn.