Sinds 1 december 2021 werkt Peter Jan de Vries voor Climate Stewards, hij stelt zich graag aan u voor.
Omdat mijn ouders zendelingen waren, ben ik opgegroeid in Papoea, Indonesië. Met mijn vrienden was ik altijd op pad; vissen op de rivier en jagen in het oerwoud. Daar is dan ook mijn liefde voor de schepping begonnen. Ik genoot van alle dieren en planten om mij heen en steeds opnieuw werd ik verrast door iets bijzonders. Een metaalblauwe vlinder, een regenboogvis, een groene boomslang, een paradijsvogel. Maar ik besefte ook hoe afhankelijk de mensen in Papoea waren van de natuur. Terug in Nederland miste ik Papoea en het regenwoud enorm en ik begon steeds meer te beseffen hoe erg het regenwoud bedreigd werd.
Na mijn tienerjaren in Nederland te hebben doorgebracht heb ik mijn vrienden in Papoea weer opgezocht. De bedreiging van het oerwoud werd toen heel reëel, omdat ook mijn vrienden er mee te maken hadden. Er was een houtkapbedrijf actief in hun gebied. In eerste instantie waren ze er blij mee, omdat ze daardoor betaald werk hadden. Maar al gauw zagen ze ook de negatieve gevolgen: het verdwijnen van het wild, minder land voor tuinen, erosie, minder vis, enz. Ze voelden zich machteloos om iets tegen het bedrijf te doen. Deze ervaringen motiveerden mij om biologie te studeren, zodat ik als natuurbeschermer aan de slag kon.
Tijdens mijn studie kwam ik in aanraking met Wycliffe Bijbelvertalers en na mijn studie hebben mijn vrouw en ik er toen bewust voor gekozen om verder te gaan als bijbelvertalers. En zo hebben we jarenlang als gezin in Papoea, Indonesië gewoond, waar we bijbelvertaalwerk hebben gedaan voor de Korowai mensen.
In de jaren dat we daar woonden heb ik op verschillende niveaus de negatieve impact van menselijk ingrijpen op de natuur gezien: luchtbuksen waardoor vogels lokaal uitgeroeid werden, de komst van exotische vissen waardoor lokale vissoorten verdwijnen, kwikverontreiniging door goudzoekers, de aanleg van wegen en de uitbreiding van de houtkap, oliepalmplantages die mensen uitbuiten en heftige overstromingen als gevolg van klimaatverandering. We hebben ons best gedaan om mensen voor te lichten en te helpen, maar we voelden ons vaak machteloos.
De belangrijkste oorzaak van veel van de milieuproblemen, en zeker van de klimaatverandering, is hebzucht. En hebzucht kunnen we niet bestrijden met betere gegevens, of met een technologische oplossing. Dat kan alleen veranderen door een verandering van hart, als we ervaren dat we in Christus alles al hebben. Daarom hoort scheppingszorg ook een essentieel onderdeel te zijn van zendingswerk.
Ik werk nu als milieuadviseur deeltijds voor SIL International (partnerorganisatie van Wycliffe Bijbelvertalers) en deeltijds voor Climate Stewards.
Ik ben God dankbaar dat ik zo mijn passie voor het evangelie en mijn passie voor de schepping in mijn werk kan combineren.