Fijn in de (propvolle) trein

Daar stond ik dan met mijn idealen: 2,5 uur als sardientje in een propvolle trein met al mijn bagage. Dat was niet helemaal het beeld dat ik had van de treinreisvakantie. Ik dacht dat treinreizen ontspannen was en je wat van de omgeving zou zien. Zelfs Ernie van Sesamstraat zingt over ‘Fijn in de trein’. Nu zat ik nog meer opgepropt dan in een vliegtuig en kon ik amper naar buiten kijken.

Met een bruiloft in Zweden was het snel duidelijk waar onze vakantie naar toe ging dit jaar. De vraag was nog: met welk vervoersmiddel? Ik maakte schattingen van de prijs, reistijd en CO2e uitstoot van een retour voor 2 personen naar de locatie van de bruiloft. Afhankelijk van het vervoersmiddel zou ik de rest van de vakantie plannen. Je vliegt met voor €360 (incl. bagage) in 1,5 uur naar een stad in de buurt en stoot daarbij 370 kilo aan CO2e uit. Met een auto rijdt je voor €225 in 12 uur naar Zweden en stoot je 359 kilo CO2e uit. De trein brengt je voor €325 in 13 uur naar Zweden waarbij je 43 kilo CO2e uitstoot. Ik had verwacht dat het vliegtuig goedkoper zou zijn, maar je hebt alleen tijdwinst. Langzamer reizen en meer zien van de omgeving is voor mij geen tijdverlies, maar een onderdeel van de vakantie. Tegelijk kijkend naar de CO2e uitstoot was het eigenlijk een makkelijke keus: het werd een treinreisvakantie.

Uiteindelijk hebben we een Interrail treinticket gekocht en zijn we verder gaan reizen na de bruiloft. In totaal hebben we met 17 treinen 4000 kilometer afgelegd. Reizen met de trein heeft voordelen. De treinen in Scandinavië zijn aanzienlijk luxer dan in Nederland, waardoor je het gevoel hebt 1e klas te reizen. Je hoeft niet na te denken over de route, welke afslag je moet nemen of waar je (gratis) kan parkeren in een stad. Je stapt vaak in het centrum van een stad uit met alle voorzieningen op loopafstand. Met de trein leg je snel vele kilometers af terwijl je rustig boeken leest, muziek luistert of spelletjes speelt. In veel treinen zijn er stopcontacten waardoor ook de reizigers die hun laptop/tablet meenemen zich kunnen vermaken. Toch leg je alles weg op het moment dat er prachtige landschappen voorbij komen: uitgestrekte graanvelden, watervallen, besneeuwde bergtoppen. We hebben zelfs een eland vanuit de trein gezien! Het enige wat ik denk als ik naar buiten tuur: wat hebben we een geniale Schepper.

Ik kan je een paar tips geven, mocht je een treinreisvakantie eens willen proberen. Denk na over je bagage: een (krappe) overstap is soms makkelijker te halen met een enkele rugzak dan meerdere koffers en tassen. Wil je de zekerheid van een zitplaats? Voor de meeste treinen kun je een zitplaats reserveren. Mis je een overstap? Vaak kun je een trein later nemen en ben je niet al te veel tijd kwijt. Een enkele keer rijden er zo weinig treinen op een traject dat een gemiste overstap je reis 6 uur kan vertragen (we hebben heel hard gerend voor die trein). Wees bereid om je reis aan te passen of plan ruime overstappen.

Ik heb een prachtige bruiloft meegemaakt, een geweldige vakantie gehad, heerlijk kunnen genieten van de schepping en daarbij maar weinig CO2e uitstoot veroorzaakt. Die ene propvolle trein deed mijn idealen maar heel eventjes wankelen. De volgende vakantie stap ik gewoon weer ‘fijn in de trein’.

Veraniek Veldstra

Facebooktwitter