Bezint eer ge begint is een Oudhollands gezegde en een waarheid als een koe. Hoe kun je nu iets beginnen zonder te weten waar je aan begint? Maar wat als je je zoveel aan het bezinnen bent, dat je helemaal niet meer begint?
Dat had ik in het begin van mijn “carrière” in duurzaamheid. Duurzaamheid omvat namelijk zo ontzettend veel verschillende terreinen: ecologisch gemaakt, zonder plastic en met lage CO2-uitstoot, goede arbeidsomstandigheden en loon in het land waar het product vandaan komt, het verantwoord gebruik van grondstoffen en water, diervriendelijk, lokaal, geen bedreiging voor kwetsbare stukken natuur, en ga zo maar door. Om eerlijk te zijn, ik werd er moedeloos van. De klus was gewoon te groot.
Om eens een voorbeeld te noemen: het kopen van ecologische lokaal geproduceerde groenten zou niet echt een probleem moeten opleveren, toch? Ecologisch geproduceerd was inderdaad geen probleem, maar het zat in plastic verpakt en kwam van ver weg. Terwijl er wel losse, lokale producten te verkrijgen waren, maar die waren dan weer niet ecologisch.
Zo kwam ik elke keer voor dilemma’s te staan waar gewoon geen perfecte keuze mogelijk was. Dus wat deed ik? Niets! Tot het moment kwam dat ik me realiseerde dat iets doen, hoe imperfect en klein ook, altijd nog beter is dan niets doen.
Toen dat lampje (LED uiteraard) eindelijk bij mij ging branden, ben ik me gaan concentreren op de gebieden waar bij mij de meeste winst te behalen viel: schoonmaakmiddelen en kleding.
Op Google en Pinterest is een schat aan informatie te vinden op het gebied van doe-het-zelf-schoonmaken en hoe je kunt minderen met kleding. Zo ben ik langzaam maar zeker afgestapt van gewone schoonmaakmiddelen en koop ik lang niet zoveel kleding. Ook al is mijn leven nog lang niet 100% (of laat ik eerlijk zijn, niet eens 20%) duurzaam, het begin is er. En daar ben ik blij mee!
Kortom, zie jij ook op tegen de schijnbaar onuitvoerbare taak om duurzaam te leven? Probeer het eens met de onderstaande punten om in ieder geval duurzamer te leven:
1. Bekijk jouw persoonlijke levensstijl: waar valt de grootste winst te behalen? Start daar.
2. Doe wat je kunt en staar je niet blind op wat (op dit moment) niet mogelijk is.
3. Google/Pinterest is je vriend: er zijn vast mensen die dingen uitgevogeld hebben waar jij naar op zoek bent.
4. Blijf lachen! Ook als dingen niet helemaal lukken zoals je had gedacht; dat hoort bij het leerproces. Het gevoel dat je krijgt al het na 5-6x proberen wel lukt, is het absoluut waard.
5. Begin!
Goede inspiratiebronnen:
- Je lokale markt is een goede bron van verpakkingsvrije, lokale producten voor een goede prijs. Neem dan bijvoorbeeld gelijk je eigen boodschappentas mee.
- Een tweedehandskledingwinkel heeft vaak hele leuke kleding die een tweede kans verdient.
- Inspiratie nodig om te minderen met je kleding? Kijk bijvoorbeeld eens hoe Veraniek dat aanpakte. The Zero Waste Home: Bea Johnson is dé koningin op het gebied van zero waste en bovendien eerlijk over mislukte doe-het-zelf-projecten.
- De blog Bren Did (is een schat aan maakbare doe-het-zelf-projecten. Vooral haar enigszins “nerdy” manier van dingen uitzoeken is erg vermakelijk! Zoals deze post over het vinden van dé ultieme manier om je badkamervoegen schoon te maken.
Succes!