Annemarthe Westerbeek is sinds 14 februari dit jaar de nieuwe directeur van A Rocha Nederland. Wij zijn benieuwd wat voor rol duurzaamheid in haar leven speelt. Tijd om haar een paar vragen te stellen.
Wil je jezelf even voorstellen?
Ik ben Annemarthe Westerbeek en woon aan de rand van de stad Utrecht samen met René en onze drie jongens: Jonas (5), Simon (3) en Ibbe (4 maanden). Ik ben in het moestuin seizoen veel op onze volkstuin te vinden, houd van lezen (over schepping, klimaat, feminisme en een goede roman), koken en een lekkere (eerlijke) bak koffie.
Wat voor rol speelt duurzaamheid in je leven?
Een grote rol, maar wel op een ‘ontspannen’ manier. We proberen stapsgewijs steeds meer duurzame keuzes te integreren in ons gezin en huishouden. De ene keer een grote stap en de andere keer een kleine stap. Als dat weer als normaal voelt, zijn we weer klaar voor een nieuwe stap. Duurzaam en eerlijke keuzes voelt voor mij vaak als de meest logische keuze maar vind het niet altijd de makkelijkste keuze.
Wat drijft jou om duurzaam te leven?
Mijn geloof in God als schepper van deze wereld. Door duurzaam te leven geef ik Hem de eer voor wat Hij zo mooi heeft gemaakt en bedacht. Dit helpt mij ook met de keuzes die aanvoelen als een druppel op de gloeiende plaat. Want als door die keuze God de eer toekomt, ook al is de impact klein, dan maak ik die keuze graag.
“Door duurzaam te leven geef ik Hem de eer voor wat Hij zo mooi heeft gemaakt en bedacht.”
Wanneer de omvang en complexiteit van de klimaatcrisis voor het eerst tot ons doordringt, kunnen we ons best machteloos voelen. Wat geeft jou hoop?
Het perspectief dat Jezus uiteindelijk de wereld zal vernieuwen en alles weer heel zal maken. En dat ik niet degene ben die de wereld kan verbeteren maar dat het God is die dat door mij heen wil doen en zo ook nu al glimpen van Zijn Koninkrijk zichtbaar maakt. Al zijn de parels heel klein, ze kunnen wel al prachtig zijn!
Waar haal je inspiratie vandaan om duurzaam te leven?
Podcasts, Instagram en boeken! En door het er veel met anderen er over hebben. We hebben bijvoorbeeld een app-groep met en aantal mensen uit Utrecht waarin we dingen delen rondom duurzaamheid. Inspiratie van en door een ander werkt dan heel aanstekelijk! Daarnaast doe ik regelmatig mee met een challenge of dagen we onszelf uit om bijvoorbeeld een maand zonder zuivel of palmolie te leven.
Welk boek over klimaatverandering en duurzaamheid zou je aanraden om te lezen en waarom?
Ik lees nu het boek van Vanessa Nakate ‘A Bigger Picture’. Vanessa is een jonge Ugandese klimaatactiviste. Ik vind het waardevol om juist in het debat en verhalen rondom klimaatverandering te horen en leren van activisten, theologen en wetenschappers vanuit andere delen van de wereld om daarin ook zelf kritisch te kijken naar hoe westers mijn eigen visie vaak is.
Wat is de leukste duurzame stap die je hebt gezet?
Een jaar zonder auto (ook al staat er nu wel weer een voor de deur). Het was voor ons als gezin een leuke uitdaging die ons echt heeft geholpen om meer lokaal te leven, minder afhankelijk te zijn van de auto en creatief te worden in je vervoersoplossingen zonder auto. Ik heb houten platen, ladingen potgrond en een parasol versleept op onze bakfiets, soms inclusief een kind of twee. Als we dan eens een auto leenden (bijvoorbeeld via een deelauto systeem of van vrienden) dan ging onze jongste in z’n autostoel in de bakfiets wanneer we ernaartoe te fietsten. 😊