Beetje bij beetje

Begin vorig jaar zijn er in korte tijd bijna 500 spullen uit ons huis verdwenen. We deden mee aan de minimalism challenge, net als Bert van der Woerd. Op dag 1 gooiden we één ding weg, op dag 2 twee dingen, enz. Houd dat een maand vol en je bent 496 spullen lichter. De grote vraag is: zijn er ondertussen weer net zoveel nieuwe spullen het huis in gekomen?

Leven met minder spullen betekent voor mij niet dat er alleen een bank en tafel in de woonkamer mag staan of dat ik alleen spullen mag hebben die ik echt nodig hebt. Het betekent wel dat ik kritischer naar spullen kijk. De meeste spullen die ik opgeruimd heb, kwamen van plekken waar ze niet in de weg stonden. Blijkbaar ben ik dan niet snel geneigd op te ruimen, want ‘het staat toch niet in de weg’. Ook zijn er spullen weggegaan die ik bewaarde ‘voor het geval dat’ (maar wanneer is dat nou echt?) of ‘altijd handig’ (maar eigenlijk nooit gebruiken). Het was verrassend hoe relatief makkelijk het was om 500 ‘overbodige’ spullen te vinden in huis.

Nog steeds gaan er meer spullen het huis uit dan in. Zo hebben we deze zomer met behulp van project 333 onze kledingkasten opgeruimd. Doordat we minder kleding hebben, moet het na het opdrogen direct terug naar de kledingkast. Zo ontstaat er zelden een grote vouw- of strijkhoop (jeej!), omdat we de kleding snel weer nodig hebben.

Deze zomer heb ik nog een doos met glazen potten uitgezocht. Ik verzamelde die, omdat ik soms dingen zelf inmaak (appelmoes, chutney) of er iets in wil bewaren (bonen, linzen). De hoeveelheid begon de doos uit te groeien en ik moest toegeven dat de verzameling groter was dan de hoeveelheid potten die ik op een jaar nodig heb. Een opruiming was hard nodig. En ik heb ervan geleerd, want er zijn sindsdien geen nieuwe glazen potten bij gekomen.

Er zijn dit jaar echt nog wel spullen ons huis in gekomen, maar het zijn er zeker geen 500. Iets waarvan er meer het huis in gaan dan uit komen zijn bordspellen. Dat is een favoriet tijdverdrijf van ons zelf en veel van onze vrienden. Maar zolang er geen dikke laag stof op een spel komt, zie ik die verzameling graag verder groeien!

 

Veraniek Veldstra
Facebooktwitter