33 kledingstukken

3 maanden lang jezelf kleden met maximaal 33 kledingstukken, inclusief schoenen, jassen, tassen en accessoires. Zou ik dat kunnen? En zou het wel mogelijk zijn in Nederland met het (normaal gesproken) veranderlijke weer? Op zich kan mijn kledingkast wel een opruimbeurt gebruiken. Daarom ging ik begin juni de uitdaging aan.

Courtney Carvar bedacht Project 333 in 2008. Ze daagde zichzelf uit 3 maanden lang maar 33 kledingstukken te dragen. Uitgezonderd zijn trouwring, ondergoed, sokken, pyjama’s en sportkleding. Het is haar goed bevallen, want na tien jaar kiest ze nog steeds 33 kledingstukken per seizoen uit.

Een Nederlander heeft gemiddeld 173 kledingstukken in de kledingkast hangen en koopt er elk jaar 46 nieuwe bij. Een deel van de nieuwe kleding wordt nooit gedragen. De huidige ‘fast fashion’ heeft een enorme impact op mens én milieu.

Oké, maar hoe begin je met het rigoureus opruimen van je kledingkast? Ik heb het stappenplan van Courtney gevolgd.
1. Haal al je kleding uit de kast en sorteer het in 4 stapels: bewaren, twijfel, doneren, afval (vb met verfvlekken).
2. Gooi de kledingstukken waar vet- of verfvlekken op zitten bij restafval (niet in de kledingbak!)
3. Doneer kleding aan de kringloopwinkel, of stop (ook kapotte) kleding in een kledingbak.
4. Vraag je bij de twijfel-kleding af of je het nu nog een keer zou kopen als je het in de winkel zag en of je het de komende 3-6 maanden zou gaan dragen. Nee? Dan kun je het doneren. Ja? Leg het bij je bewaar-kleding.
5. Kies nu 33 kledingstukken uit die je de komende 3 maanden gaat dragen. Vergeet niet schoenen, jassen, tassen en accessoires mee te tellen!

Ik ben nu al in de laatste maand van de uitdaging en het valt me alles mee. Het is heerlijk om een opgeruimde (bijna lege) kledingkast te hebben. De beperkte keuze aan kleding maakt het uitkiezen ’s ochtends een stuk makkelijker. Het is allemaal leuke kleding! Ik heb één keer iets omgeruild, vanwege het aanhoudende warme weer, maar verder lukt het me goed om het bij de 33 items te houden.

Denk je dat jij het zou kunnen? Durf jij de uitdaging aan te gaan? Het volgende seizoen komt er aan en ik ga door. Doe met me mee!

Veraniek Veldstra

Facebooktwitter