Mijn hechte band

Ik maak al jaren mijn eigen brood. Heerlijk! Voor het zware kneden maakte ik dankbaar gebruik van een tweedehands broodmachine van iemand die hem zelf niet meer gebruikte. Maar na een paar jaar ging hij helaas stuk. Ik vroeg de fabrikant of ze nog onderdelen verkochten, zodat ik hem kon repareren. Helaas, het model werd al 17 jaar niet meer verkocht en ze hadden geen reserveonderdelen meer. Ik mocht ‘uitkijken naar een nieuwe broodbakmachine’.

Een paar jaar geleden was ducttape nog het antwoord op alles wat stuk ging. Zo hingen lange tijd de stokoude stofzuiger, het lekkende strijkijzer en het instabiele wasrek met ducttape aan elkaar. Als ducttape ook niet meer hielp, was het tijd om een nieuw apparaat te kopen. Tenminste, dat was altijd mijn gedachte. Toch hoeft dat niet zo te zijn. Ik ben er achter gekomen dat ik vaak zelf (of met hulp van iemand anders) heel gemakkelijk een apparaat kan repareren door het kapotte onderdeel te vervangen.

Ik begon met mijn fiets. Eerder kwam ik niet verder dan een band plakken of batterij van een lamp vervangen. Eigenlijk vond ik het raar dat ik niet mijn eigen fiets kon onderhouden. Dus ik ben het gaan leren. Met het Internet op mijn telefoon in de ene hand en gereedschap in de andere krijg ik tot nu toe alles vervangen. De ene keer met veel meer gemak dan de andere. Praktisch alle onderdelen van een fiets zijn los te koop.

Zo ontdekte ik de onderdelenwinkels. Ik keek mijn ogen uit naar de vele onderdelen van allerlei apparaten die ze daar verkopen. Als er nu iets stuk is, ga ik eerst naar een onderdelenwinkel om te kijken of ik een apparaat zelf kan repareren. Soms weet ik wat ik nodig heb; bijvoorbeeld toen ik na het controleren van de bandenspanning per ongeluk de ventieldopjes van de deelauto vergeet terug te plaatsen, had ik gewoon 4 nieuwe ventieldopjes nodig.

Soms weet ik niet precies wat ik nodig heb. Dan neem ik het apparaat mee naar de winkel en kijken ze daar naar wat ik nodig heb. Of ik zoek een handleiding op iFixit en kijk of ik er zo achter kan komen. Hierdoor heb ik al eens onderdelen van mijn laptop kunnen vervangen.

Als ik weet wat ik nodig heb, maar geen tijd heb om naar een winkel te gaan, bestel ik het online. Dat kan soms via de fabrikant (is meestal even zoeken op de website) of bij een andere webshop (bijvoorbeeld Onderdelenhuis of Europart).

Ik heb steeds minder vaak ducttape nodig om de levensduur van een apparaat te verlengen. En ik koop minder snel een nieuw apparaat. Dat is wel zo duurzaam. En die nieuwe broodmachine? Die is er gekomen. Daardoor kan ik nog steeds genieten van een heerlijk brood uit eigen oven.

Veraniek Veldstra

Facebooktwitter