De gemiddelde Nederlandse voetafdruk is 11,56 ton CO2 per jaar. Hoe groot is jouw voetafdruk? Hoe duurzaam leef jij? We hebben onze eenvoudige calculator uitgebreid met een leefstijl-tab. Door ook te kijken naar je dieet, hoeveel afval je recyclet en je algemene leefstijl kun je een completer beeld van je voetafdruk krijgen. Het resultaat kan je vervolgens vergelijken met het Nederlands gemiddelde.
Begin dit jaar lanceerde onze Britse collega’s de Engelstalige leefstijl-tab en de afgelopen maanden zijn we bezig geweest om Nederlandse data te verzamelen en de teksten te vertalen. Het meeste werk van de leefstijl-tab is gedaan door onze collega Adrian Frost. Bij het creëren hebben we moeilijke keuzes moeten maken: aan de ene kant willen we het zo simpel mogelijk houden, aan de andere kan willen we het zo compleet mogelijk maken. Daarnaast willen we transparant zijn. In de calculator zul je dan ook regelmatig dit icoon tegenkomen waar we uitleggen over de gebruikte berekeningen en databronnen voor dat specifieke onderdeel.
De calculator begint met de vertrouwde tabs ‘in de lucht’, ‘op de grond’ en ‘thuis’. Daarna komen de nieuwe onderdelen ‘voedsel’, ‘afval en recycling’, ‘overheid en dienstverlening’ en ‘al het andere’. Dit laatste onderdeel is een lastig onderdeel. Er zijn veel dingen te meten, maar sommige zaken niet of niet makkelijk. Daarom staan onderaan de calculator 5 plaatjes; elk van deze plaatjes staat voor een karakter met een bepaalde leefstijl. Niemand heeft precies dezelfde leefstijl als deze afbeeldingen aangeven, maar het geeft een benadering van de ‘overige uitstoot”.
Zo hebben we bewuste Bert die een oude auto rijdt, altijd zijn Dopper bij zich heeft en zo verpakkingsvrij mogelijk probeert te leven. Makkelijke Maaike is een echte koopjesjager die graag buiten de deur eet en thuis plichtgetrouw haar afval scheidt. Ben je benieuwd op welk karakter jij het meest lijkt? Naast bewuste Bert en makkelijke Maaike hebben we ook nog duurzame Dafne, doorsnee Doortje en onbezorgde Otto. Je vind de calculator (nog) op een aparte website: footprintr.me. Wanneer je je voetafdruk hebt uitgerekend kan je, als je wilt, gelijk dit aantal CO2 compenseren.