30 jaar autoloos leven

‘Hebben jullie écht geen auto?’ ‘Zijn jullie nog steeds autoloos?’

Deze vragen worden ons geregeld door oude vrienden en nieuwe kennissen gesteld. En ja, we doen het al sinds onze studie zonder auto. Toen onze drie kinderen nog klein waren, leenden we wel eens een auto voor een vakantie, maar verder deden en doen we alles met openbaar vervoer en fiets. Dat had en heeft allerlei voordelen.

Soms was het even behelpen (een wandelwagen komt niet verder dan het treinportaal), maar overal is een oplossing voor. In de trein kun je rondlopen, (voor)lezen, spelletjes doen en met medereizigers praten, zonder last van wagenziekte of achterbankgevechten. Zodra onze kinderen op de middelbare school zaten, gingen ze met hun dalurenkaart zelfstandig bij de opa’s en oma’s logeren of op de fiets in de regio hun schoolvrienden/innen opzoeken.

Nu ze uitgevlogen zijn, missen we een auto nog minder. Op de fiets ben je elke dag buiten. We hebben net een week in de omgeving gefietst; met 75 kilometer per dag waait je hoofd lekker leeg. Bij Vrienden op de Fiets tref je leuke overnachtingen, en anders is er wel een klein hotelletje. Wat kleren en een mooi boek in je fietstas en gaan, liefst met de wind mee. En zonder schuldgevoel over je CO2– uitstoot!

Het grappige is dat je zonder auto heel andere vanzelfsprekendheden hebt dan autobezitters. Ergens heen gaan wordt creatiever. Een bezoekje aan mensen die 20 km weg wonen, wordt een pauze in een middag buiten zijn. En echt, met OV9292 kun je overal komen! En als je ’s avonds niet meer terug kunt, is er altijd wel een mogelijkheid om betaalbaar te overnachten. Bovendien zie je meer: mooie tuinen, bijzondere gewassen (in Duitsland zagen we velden vol groene asperges) en je maakt contact om de weg te vragen (een paar kilometer omrijden doe je minder snel dan in de auto). Af en toe merken we zelfs dat mensen jaloers zijn op iets wat we níet hebben.

Wat heeft dit alles nu met geloof te maken? De schepping is Gods cadeau aan ons; we hebben die in bruikleen. Maar we begrijpen steeds beter hoeveel schade we aanrichten met onze hoge levensstandaard. Wat is het dan mooi om te weten dat wij de aarde niet hoeven te redden; dat zal God doen. Maar we dragen wel verantwoordelijkheid voor ons vervoer, energiegebruik, schoonmaakmiddelen, eetgewoonten en noem maar op.

Milieuvriendelijk proberen te leven, prikt de noodzaak door van het meehobbelen in een consumptiemaatschappij en blijkt niet eens een zware last. Het is ook een bron van ontspanning en creativiteit. Dat merken wij op reis!

Deze blog is geschreven door:

Gerelateerde blogs:

Duurzame luchtvaart?

Ik ben dit jaar begonnen bij Climate Stewards als auditor om de CO2-uitstoot van organisaties te berekenen. Het verbaasde me hoeveel uitstoot bij organisaties van

Lees meer »

Recente blogs:

Duurzame luchtvaart?

Ik ben dit jaar begonnen bij Climate Stewards als auditor om de CO2-uitstoot van organisaties te berekenen. Het verbaasde me hoeveel uitstoot bij organisaties van

Lees meer »

Friluftsliv

Ik schrok me een hoedje toen ik een teek over mijn hand zag lopen. Snel haalde ik hem van mijn hand. Hij was waarschijnlijk op

Lees meer »

Ontvang de nieuwste blog via onze nieuwsbrief

Kom in actie

Climate Stewards helpt jou je CO₂-voetafdruk te berekenen, te verminderen wat je kunt en de rest te compenseren.
We werken met betrouwbare gemeenschapsprojecten die naast CO2-reductie ook veel lokale voordelen opleveren.

Climate Stewards - Voor mens en planeet

Climate Stewards is onderdeel van Stichting A Rocha Nederland,
een geregistreerd goed doel in Nederland.

© Copyright Climate Stewards Ltd. – All rights reserved.

Je bent er bijna...

Bedankt voor het abonneren op onze nieuwsbrief.
Om je e-mailadres te bevestigen sturen we je een e-mail. Klik in de e-mail op de link om de inschrijving te bevestigen.

Are you visiting from the United States of America?
Visit our regional site for more relevant information.

Are you visiting from the Netherlands?
Visit our regional site for more relevant information.

Are you visiting from the United Kingdom?
Visit our regional site for more relevant information.