Een duurzame start

Als duurzaam typje met een baby wil ik mijn duurzame leven – die ik de afgelopen 12 jaar in kleine stapjes heb opgebouwd – graag voortzetten in het ouderschap. Daardoor komen mijn man en ik steeds voor keuzes te staan. Denk voor het eerste jaar bijvoorbeeld al aan positiekleding, luiers, billendoekjes, flesjes, kinderwagen, kleertjes, fruitpotjes, inrichting van de babykamer, spaarrekening, vervoer van hot naar her, et cetera. Bij bijna al deze dingen kán je kiezen voor een duurzame optie. De vraag is: Hoe groen willen we zijn? En ook wel… hoeveel geld hebben we ervoor over?

Ik beschrijf een aantal duurzame keuzes waar ik zelf plezier aan beleef.

Voor mij was direct duidelijk: een afvalberg van 500 kg luiers, dat kan ik niet over mijn groene hart verkrijgen. Daarom: wasbare luiers. Voorgevormde bamboe luiers met klittenband of drukknoopjes en een variatie aan hippe overbroekjes. Werkt fijn en nog nooit een spuitluier tot in z’n nek gehad. Wassen en drogen doe ik in de zomer energieneutraal, omdat we vorig jaar al investeerden in een PV-systeem en zonneboiler. Poept hij de luier meteen weer vol als hij hem net om heeft? Geen probleem, gaat ‘ie gewoon in de was in plaats van dat ik weer 30 cent en 50 gram kunststof weggooi.

Voor de inrichting van de babykamer heb ik een grote pot ecologisch verf gekocht om alle meubeltjes in dezelfde kleur te schilderen. Nu passen alle tweedehands meubeltjes mooi bij elkaar. Veel babyspullen kopen we overigens via Marktplaats, aangezien dat nieuwe grondstoffen (en geld) bespaart.

Wat kleertjes betreft had ik veel geluk dat in mijn omgeving al een paar baby’s geboren waren. Hierdoor konden vrienden en familie ons een hele set schattige babykleertjes uitlenen en doneren.

Het geven van borstvoeding heeft in mijn geval ook nog een bijkomend voordeel voor het klimaat. Ons kindje verdraagt het namelijk niet als ik zuivelproducten eet. Zo eet ik nu bijna veganistisch: nooit gedacht dat ik dat ooit zou gaan doen!

Veel keuzes en soms ook veel moeite. Waarom doen we het eigenlijk? Niet omdat ik geloof dat ik hiermee de wereld kan redden. Wel omdat ik graag goed wil zorgen voor de aarde, het milieu en mijn medemens, omdat God de Eigenaar is en ik vind dat Hij alles prachtig gemaakt heeft. En stiekem ook wel omdat ‘groen doen’ gewoon heel goed voelt. Mijn groene hart springt op bij een bamboe luier en warm water uit de zonnecollector. Heb jij dat ook?

Deze blog is geschreven door:

Gerelateerde blogs:

Recente blogs:

Duurzame luchtvaart?

Ik ben dit jaar begonnen bij Climate Stewards als auditor om de CO2-uitstoot van organisaties te berekenen. Het verbaasde me hoeveel uitstoot bij organisaties van

Lees meer »

Friluftsliv

Ik schrok me een hoedje toen ik een teek over mijn hand zag lopen. Snel haalde ik hem van mijn hand. Hij was waarschijnlijk op

Lees meer »

Ontvang de nieuwste blog via onze nieuwsbrief

Kom in actie

Climate Stewards helpt jou je CO₂-voetafdruk te berekenen, te verminderen wat je kunt en de rest te compenseren.
We werken met betrouwbare gemeenschapsprojecten die naast CO2-reductie ook veel lokale voordelen opleveren.

Climate Stewards - Voor mens en planeet

Climate Stewards is onderdeel van Stichting A Rocha Nederland,
een geregistreerd goed doel in Nederland.

© Copyright Climate Stewards Ltd. – All rights reserved.

Je bent er bijna...

Bedankt voor het abonneren op onze nieuwsbrief.
Om je e-mailadres te bevestigen sturen we je een e-mail. Klik in de e-mail op de link om de inschrijving te bevestigen.

Are you visiting from the United States of America?
Visit our regional site for more relevant information.

Are you visiting from the Netherlands?
Visit our regional site for more relevant information.

Are you visiting from the United Kingdom?
Visit our regional site for more relevant information.