Bedankt voor de bloemen?

Moederdag komt eraan en dat is niet alleen fijn voor moeders, maar ook voor bloemisten. En eigenlijk dacht ik tot nu toe niet zoveel na over bloemen: bloemen zijn vrolijk en maken een winterse huiskamer meteen een stuk gezelliger. Tot mijn broertje mij een podcast doorstuurde van Vroege Vogels, waarin een column was over de duurzaamheid van snijbloemen. Die aflevering was precies voor Valentijnsdag. Het ging erover dat je voor een bosje rozen oneindig meer water nodig had dan voor welke teelt dan ook, ze geïmporteerd werden uit Kenia wat meer CO2 kost dan een biefstukje, en ze uiteindelijk staan te sterven in je huis. Een gore gifbom noemde de columnist het, een bijendoder. Dat laatste hielp mij om er eens anders naar te kijken en mij over de liefde voor een bosje bloemen op tafel heen te zetten.

Milieu Centraal zegt hierover: ‘In vergelijking met andere Nederlandse teelten worden er bij de sierteelt veel bestrijdingsmiddelen per hectare gebruikt: 30 kg/h voor snijbloemen onder glas. Vooral rozen en chrysanten kunnen niet zonder: resp. 82 en 76 kg/ha/jaar. Dit is veel in vergelijking met groenten onder glas en op de vollegrond: resp. 12 en 4 kg/ha.’ Dit komt omdat er bij groenteteelt wel hier en daar een plekje mag zijn op de plant, bloemen moeten er van top tot onder aan de steel onberispelijk uit zien.

Ook de mensen die in de bloementeelt werken, in Kenia zijn dit vooral vrouwen, moeten dus werken met gewasbeschermingsmiddelen. Er is weinig bekend over de hoeveelheid chemicaliën die in Afrika wordt gebruikt, maar er zijn wel certificeringen die hier eisen aan stellen. Zo zijn er Fairtrade rozen, Rainforest Alliance en biologische bloemen. Maar ja, die moet je met een lampje zoeken of vragen.

Dus, wat te doen met Moederdag? Je kan zoeken naar bloemen met zo min mogelijk gif en CO2 belasting, daar staat van alles over op internet. Maar gelukkig komt de lente eraan en kan de bloemenpret beginnen: je kan bloemen zelf telen, zodat je precies weet waar ze vandaan komen en hoe ze gegroeid zijn. Dat, en een hele hoop liefde, maakt het bosje bloemen, met misschien hier en daar een plekje, veel meer waard voor mama dan welk gekochte bosje dan ook. Maar of dat lukt voor 9 mei, is de volgende vraag. Dan maar een bosje veldbloemen.

Deze blog is geschreven door:

Gerelateerde blogs:

Recente blogs:

Duurzame luchtvaart?

Ik ben dit jaar begonnen bij Climate Stewards als auditor om de CO2-uitstoot van organisaties te berekenen. Het verbaasde me hoeveel uitstoot bij organisaties van

Lees meer »

Friluftsliv

Ik schrok me een hoedje toen ik een teek over mijn hand zag lopen. Snel haalde ik hem van mijn hand. Hij was waarschijnlijk op

Lees meer »

Ontvang de nieuwste blog via onze nieuwsbrief

Kom in actie

Climate Stewards helpt jou je CO₂-voetafdruk te berekenen, te verminderen wat je kunt en de rest te compenseren.
We werken met betrouwbare gemeenschapsprojecten die naast CO2-reductie ook veel lokale voordelen opleveren.

Climate Stewards - Voor mens en planeet

Climate Stewards is onderdeel van Stichting A Rocha Nederland,
een geregistreerd goed doel in Nederland.

© Copyright Climate Stewards Ltd. – All rights reserved.

Je bent er bijna...

Bedankt voor het abonneren op onze nieuwsbrief.
Om je e-mailadres te bevestigen sturen we je een e-mail. Klik in de e-mail op de link om de inschrijving te bevestigen.

Are you visiting from the United States of America?
Visit our regional site for more relevant information.

Are you visiting from the Netherlands?
Visit our regional site for more relevant information.

Are you visiting from the United Kingdom?
Visit our regional site for more relevant information.