Het Bosumtwimeer is een kratermeer in een semi-groenblijvend regenwoud ten zuidoosten van Kumasi in centraal Ghana. Het is een gebied met een grote biodiversiteit. De gemeenschappen die rond het meer leven zijn afhankelijk van landbouw en visserij. Klimaatverandering bedreigt hun levensonderhoud, omdat regenpatronen steeds grilliger worden. Onze partner, A Rocha Ghana, ondersteunt al een aantal jaar de gemeenschappen rondom het meer met programma’s voor de ontwikkeling van duurzame landbouw, visserij en levensonderhoud.

A Rocha Ghana werkt samen met lokale kleine boerenbedrijven om inheemse bomen en fruitbomen rondom het Bosumtwimeer te planten. Boeren planten zes inheemse en genaturaliseerde boomsoorten, waaronder Terminalia superba, Ceiba pentandra, Nauclea diderrichii, Khaya ivorensis, Mangifera indica en Persea americana. In sommige gevallen worden de bomen gebruikt om een stuk land af te bakenen. Anderen zijn geplant volgens een agrobosbouw-model, waarbij de jonge bomen worden afgewisseld met gewassen zoals maïs, cassave en oliepalm. De gewassen bieden de kleine bomen schaduw en beschutting tegen intense zon en regen. Na een paar jaar zullen de bomen groeien en het bladerdek sluiten en stopt de landbouw.
A Rocha Ghana werkt nauw samen met kleine boerenbedrijven om ervoor te zorgen dat het land dat wordt gebruikt voor het planten van bomen niet nodig is voor het verbouwen van voedsel. Boeren krijgen gedurende de eerste 15 jaar van het project met regelmatige tussenpozen een kleine vergoeding voor het planten en verzorgen van de bomen.

Sinds 2020 hebben de boeren 11.970 bomen geplant en deze zullen gedurende de projectperiode zo’n 11.400 ton CO₂ vastleggen. Als onderdeel van het Climate Stewards Keurmerk werken we samen met al onze projectpartners om een gedetailleerde risicoanalyse uit te voeren. De resultaten hiervan worden toegepast op onze CO₂ -berekeningen, zodat onze schattingen conservatief zijn en rekening houden met bekende en verwachte risico’s. We hebben een aanzienlijke buffer voor bosbouwprojecten om ervoor te zorgen dat ze minstens zoveel CO₂-besparingen opleveren als berekend.
Met jouw hulp kunnen we meer bomen planten, CO₂ vastleggen en boeren ondersteunen.