Wilt u er een plastic tasje bij?

Plastic afval Je ziet ze op de markt, bij de groenteboer en vele andere plekken hangen: een papier waarop staat dat de plastic tasjes voortaan geld kosten. Sinds 1 januari dit jaar is er een verbod gekomen op gratis plastic tasjes om “zwerfvuil op straat en in zee tegen te gaan en verspilling van grondstoffen te voorkomen” (Rijksoverheid). Veel tasjes verdwijnen na één keer gebruiken in de afvalbak of worden zwerfafval. Door dit verbod hoopt de overheid ook het bewustzijn van consumenten te vergroten. Een proef in 7 winkelketens vorig jaar liet een daling van 48-77 procent zien in aantal uitgegeven tasjes.

Waarom is het belangrijk om te kiezen voor een eigen tasje? Een deel van het plastic komt in de oceanen terecht. Het reist met de stromingen mee en komt uiteindelijk terecht in een zogeheten gyre (een ringvormige zeestroming). Zo veranderen de gyren door het afval in een plastic soep. Onder invloed van water en licht wordt het plastic afgebroken in kleine stukjes. Doordat het niet helemaal kan worden afgebroken en zullen er hele kleine stukjes plastic in de oceanen blijven zweven. Vissen zien deze stukjes aan als plankton en eten het op. Het dier of de mens die de vis eet, zal deze stukjes ook binnen krijgen, die niet goed zijn voor de gezondheid. Niet alleen in vis zitten deze kleine stukjes plastic. Uit een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde blijkt dat er in een natuurproduct als honing al hele kleine stukjes plastic zitten.

Terwijl het niet aannemen van een plastic tasje een goede preventiemaatregel is, moet de plastic soep nog opgeruimd worden. De Nederlandse student Boyan Slat van de TU Delft trok 3 jaar geleden nationaal en internationaal de aandacht met zijn TED talk over de plastic soep en het opruimen daarvan. In de afgelopen jaren is hij het idee verder gaan ontwikkelen en zijn er al kleine proeven gedaan. De planning is om in 2020 te beginnen met het halveren van het plastic in de oceanen. Je kunt op de hoogte blijven van het project The Ocean Cleanup via Facebook of Twitter.

Wil je nog meer weten over de plastic soep, kijk dan deze aflevering van Het Klokhuis.

Tips over het verminderen van plastic afval vind je op de website van de Plastic Soup Foundation, die zich inzetten om het huidige systeem van productie en consumptie van plastic te veranderen in een duurzaam systeem.

Veraniek Veldstra

 Facebooktwitter