Weg van de supermarkt?!

Boodschappenkarretje Je kent ze wel, de berichten in de media over gesjoemel met ons voedsel en de oneerlijke wijze waarop de producenten ervan worden behandeld. Of hoe steeds meer kleine middenstanders de concurrentieslag met de grootgrutter verliezen en hun deuren moeten sluiten. Bij mij roepen deze berichten steevast boosheid en weerstand op. “Oh, ik ben zo klaar met die Albert Heijn” roep ik dan om vervolgens aan het einde van de week toch weer richting deze super te FIETSEN (dat dan weer wel) om mijn lijstje af te werken.

Een beetje afscheid van de super had ik al wel genomen. Vlees koop ik bij een boer op 5 km fietsen in oostelijke richting van ons huis. (H)eerlijk vlees! Je betaalt er wat meer voor, maar met een reductie van de vleesconsumptie kun je het budgettair in de hand houden. In onze groenten- consumptie wordt voor een deel voorzien door een abonnement op de pluktuin in onze buurt waar je de groenten zelf “van het land” haalt. Brood komt van de echte bakker, kortom we zijn een eindje op weg maar nog lang niet genoeg. Maar sinds een paar weken gaat het beter.

Ik las het zeer inspirerende boek: Weg van de Supermarkt (Gerrit Jan Groothedde). De schrijver maakt zijn lezers deelgenoot van zijn project een half jaar de super te mijden voor de aanschaf van zijn voedsel. Het boek bestaat uit (soms hilarische) dagboekfragmenten en veel informatie over ons voedsel en zijn producenten. De conclusie is: je kunt voor je dagelijks voedsel prima zonder supermarkt als je in staat bent om goed te plannen en creatief te zijn. Google is een uitstekend hulpmiddel in je zoektocht naar alternatieven. Geïnspireerd door dit geweldige boek ben ik mijn eigen Weg van de Supermarkt project begonnen. Inmiddels heb ik op 5 km fietsen in westelijke richting van ons huis een boerderij gevonden met (h)eerlijke zuivelproducten. Ook eieren kan ik daar halen als de productie van onze eigen kippen achterblijft ten opzichte van mijn behoefte tot het bakken van lekkere taart of cake. Een wasmiddel- en wcpapierboerderij heb ik nog niet gevonden, dus ik zal de AH af en toe nog bezoeken; met de nadruk op af en toe.

Rineke van der Woerd

Facebooktwitter