Veel druppels in de emmer

Druppel water

Ik heb een groot geloof in de ‘druppel in de emmer-theorie’. Die vind ik veel aantrekkelijker dan de spreekwoordelijke ‘druppel op de gloeiende plaat’.

Als het gaat om milieu komt die ‘druppel op de gloeiende plaat’ nogal eens langs. Heeft het echt zin als ik in mijn eentje iets doe of laat? Gaan we daar het milieu mee redden? Die druppel op de gloeiende plaats sist even, geeft wat rumoer, en is dan weg. Verdampt. Niets van over. Met die ‘druppel in de emmer’ is het heel anders. Zet die emmer eens een half uurtje in een goede regenbui, en je ziet onmiddellijk wat al die kleine druppeltjes samen uitrichten. De emmer wordt gevuld!

Als ik als enige in mijn straat mijn berg afvalplastic apart naar de plastic-container breng, doe ik een druppeltje in de emmer. Als ik een paar tegels uit de tuin haal en er boompjes en struikjes voor in de plaats zet, geldt hetzelfde. De zonnepanelen op het dak doen er nog een paar druppels bij en als ik de auto wat vaker laat staan begint het al echt wat te worden. Maar die emmer gaat zich natuurlijk pas echt vullen, als we dat met veel meer mensen doen. Als we met zijn allen inzien dat kleine stapjes van waarde zijn. Voor het milieu, voor biodiversiteit en voor God.

Why Ghana 3mr_sackey_newKleine stapjes zetten die de moeite waard zijn. Het kenmerkt ook het werk van A Rocha en Climate Stewards. De baptistengemeente die een eigen stuk bos financierde in Ghana. De lokale gemeenschap die een paar duurzame houtovens aanschaft. Amarant Reizen – een van onze partners – die besloot de CO2 van alle vluchten te compenseren. Al die mensen die stapjes zetten om hun leven wat duurzamer te maken en vaak ook doneren aan onze projecten.

Mag ik jou uitnodigen om ook na te denken over jouw druppeltjes? Er zijn zoveel mogelijkheden om duurzame stapjes te zetten. Doen! De aarde wordt er iets mooier door, voor onszelf, voor onze kinderen en voor alle andere schepselen. Als christelijke beweging doen we het vooral voor de Schepper, die alles met liefde heeft gemaakt. Hij vroeg aan ons als mensen om er goed voor te zorgen. Een mooie opdracht! Ook een urgente en belangrijke opdracht.

Aan de slag dus! Hebt u nog een druppeltje? Doe hem in de emmer. Vergeet vooral die gloeiende plaat. De emmer gaat voller worden. Echt waar.

Embert Messelink Directeur A Rocha Nederland

Facebooktwitter