Van bloemkool naar zuurkool

jam-428094_640

Invriezen, inmaken, drogen, fermenteren, konfijten en pekelen: allemaal handige technieken om eten te conserveren. Langzaam begint bij mij thuis de stapel lege potten te krimpen en de stapel gevulde potten in de voorraadkast te groeien. Invriezen en inmaken is mij niet helemaal onbekend, maar al die andere technieken? Wat heeft het met duurzaam leven te maken?

Als je een eigen moestuin hebt, is dit het moment waarop je waarschijnlijk veel kan oogsten. Ga je naar de markt, dan zijn veel groenten en fruit goedkoop verkrijgbaar. Daarom is de zomer de ideale tijd om te conserveren, zodat je ook in de winter nog van zomergroenten en -fruit kan genieten. Ik sta nu wekelijks in de keuken om jams, chutneys of ander lekkers te maken. Niets is zo lekker als zelfgemaakte jam op een verse boterham of pruimenchutney bij een stukje vlees of, zoals wij het vaak eten, bij een vegetarische stamppot.

Laatst las ik het boek “Instock Cooking” waarin allerlei conserveertechnieken worden uitgelegd. Het boek inspireert je om te experimenteren met de voorraad die je in huis hebt. Zo kun je een halve bloemkool fermenteren tot zuurkool (zie ook dit recept) of een halve komkommer omtoveren tot een heerlijke pickle (zie ook dit recept). Vooral dat laatste kost weinig tijd en geeft een heerlijk resultaat. Wat denk je van gekonfijte knoflook? Hoewel in mijn keuken knoflook nooit lang blijft liggen, ga ik dit absoluut proberen. Door eiwit te drogen kun je meringue maken, dus wanneer je een keer wat over hebt kan je dit recept gebruiken. Is eiwit te gewoon en ben je toe aan iets alternatiefs? Probeer dan eens meringue te maken van het vocht van kikkererwten uit een pot. Het werkt echt! Kijk maar eens naar dit filmpje.

Wat heeft dit conserveren met duurzaam leven te maken? Met conserveren kan je optimaal gebruik maken van seizoensproducten. Het is niet alleen goedkoop om seizoensproducten te kopen, maar het is ook beter voor het milieu. Daarnaast hoef je minder voedsel te verspillen wanneer je een paar trucjes kent om te conserveren. Denk nog even terug aan de halve komkommer. Nu ik weet dat ik een komkommer makkelijk kan omtoveren tot pickles, zal ik deze niet meer te lang in de koelkast laten liggen. Met inmaken verlaag ik ook nog mijn ecologische voetafdruk doordat ik minder vlees eet: bij ons thuis wordt er geregeld pruimenchutney bij de stamppot gegeten, zonder een stuk vlees. Wil je dat ook eens proberen? Probeer dan in de komende weken een pruimenchutney volgens onderstaand recept. Ben je nog een groentje met inmaken? Bekijk dan eerst deze website voor de nodige basiskennis of volg een cursus bij Instock.

Recept pruimenchutney Zorg dat je ongeveer 4 brandschone jampotjes hebt. Doe onderstaande ingrediënten in een pan met dikke bodem en laat het 2-3 uur inkoken tot de gewenste dikte. Vul dan de schoongemaakte potjes met de chutney, draai de deksel er op en zet de pot op zijn kop. Voor het lekkerste resultaat zul je een paar weken moeten wachten met proeven tot de smaken goed zijn gemengd.

1 kilo pruimen, ontpit en gehalveerd 2 grote uien, in stukjes 2-3 tenen knoflook, in stukjes 100 gram rozijnen 400 ml rode wijn azijn 375 gram suiker mespunt kruidnagelpoeder 4 tl gemberpoeder 1/2 rode peper snuf zout

Naar smaak: 1 tl kaneel scheut balsamicoazijn

Eet smakelijk!

Veraniek Veldstra

Facebooktwitter