Vakantieverkeer

Vakantie is ontspannen en genieten. Ik ben dan niet de hele tijd met duurzaamheid bezig. Toch draagt een vakantie een groot deel van mijn ecologische voetafdruk. Hoeveel dat is hangt af van mijn reis, waar ik verblijf en wat ik op vakantie doe. In deze blog wil ik eens kritisch kijken naar een van die onderdelen, namelijk de reis. Heb je nog niet besloten hoe je dit jaar vakantie gaat vieren? Dan kan je hieronder alvast wat inspiratie vinden.

Het vliegtuig is een populair vervoersmiddel voor vakantie. Van alle vakanties naar het buitenland in 2015 waren er bijna 7 miljoen met het vliegtuig. Het vliegtuig geeft je de mogelijkheid naar landen te reizen waar we vroeger alleen van konden dromen en dat voor relatief weinig geld. Waar we eerder uren in de auto of in de boot moesten zitten, vliegen we nu in korte tijd naar toe. Ideaal zou je zeggen, maar het vliegtuig is niet een duurzaam vervoersmiddel. De uitstoot van een vliegtuig is groot en doordat het hoog in de atmosfeer wordt uitgestoten wordt het effect versterkt. Hoe kun je de uitstoot dan beperken? Probeer minder vaak te vliegen, vlieg minder ver (een zonvakantie in Zuid-Europa in plaats van Zuid-Amerika) of kies voor een ander vervoersmiddel.

In 2015 werd de auto voor 10 miljoen vakanties als vervoersmiddel gebruikt. Dit maakt het tot het meest favoriete vervoersmiddel. Reizen met de auto draagt voor velen bij aan het comfort: je kunt gaan en staan waar je wilt en je auto volproppen met alles wat je mee wil nemen. Hoeveel impact de reis heeft op het milieu hangt van een aantal factoren af: de zuinigheid van de auto, de rijstijl, het aantal kilometers en het aantal passagiers. Daarnaast wordt het brandstofgebruik hoger wanneer je een dakkoffer, fietsenrek of caravan hebt. Je zou daarom ervoor kunnen kiezen om fietsen of een caravan ter plekke te huren om zo het brandstofverbruik iets te beperken.

Een meer duurzame manier van reizen is op vakantie gaan met de bus of trein. Vanuit Nederland rijden er tourbussen en treinen naar het buitenland. Binnen een dag kun je in Zuid-Zweden of Zuid-Frankrijk staan. Via de website van NS International (link) kun je gemakkelijk tickets bestellen. Je kan zelfs via de website van de Treinreiswinkel naast tickets ook een groter deel van je vakantie laten regelen, zoals rondreizen, stedentrips, vakanties met de trein en autohuur, autotreinreizen en treinpassen (link) om meerdere landen te bezoeken. Natuur&Milieu schreef een blog over de mooiste treinreizen in Europa. Eén van deze treinreizen ga ik deze zomer ondernemen! Ik vind het heerlijk om met de trein op vakantie te gaan. De reis zelf staat al garant voor een hoop plezier, mooie uitzichten en tijd voor ontspanning terwijl je naar je locatie wordt gereden. Doordat ik liever niet in een grote stad verblijf, ben ik de meeste tijd kwijt met het zoeken naar een verblijfplaats die ik goed met het OV kan bereiken. Vooral in landen met een minder uitgebreide infrastructuur kan dat een uitdaging zijn. Je fiets meenemen kan dan een goede oplossing zijn. Zo heb ik vorig jaar mijn fiets meegenomen op de boot en trein naar Engeland.

Een fietsvakantie is de meest duurzame vakantie, en toevallig wonen we in een land waar de meeste mensen een fiets hebben. Met een paar goede fietstassen of een fietskar kun je alles meenemen wat je nodig hebt. Fiets naar één locatie om daar de omgeving verder te ontdekken of trek van slaapplaats naar slaapplaats om meerdere locaties aan te doen. Partner Amarant Reizen biedt verschillende fietsvakanties aan in binnen- en buitenland. Voor de reizen naar het buitenland kun je via Amarant gelijk je CO2 uitstoot bij ons compenseren. Sommige mensen leggen lange afstanden af met de fiets, zoals bijvoorbeeld een fietstocht naar Parijs. Is dat toch iets te ambitieus? Kies dan voor een reis met het openbaar vervoer en neem gewoon je fiets mee.

Om je een idee te geven wat de impact is van de verschillende vervoersmiddelen, heb ik de CO2 uitstoot voor een retour reis van Amsterdam naar Nice uitgerekend.

Zoals je kan zien zijn de trein en de bus de minste vervuilende vervoersmiddelen; de auto en het vliegtuig zijn minder duurzaam. Welke van deze twee meer vervuilend is hangt af van een aantal factoren. In dit geval is het in je eentje met een auto rijden meer vervuilend dan met het vliegtuig reizen. Bij twee personen ligt het kantelpunt en bij drie of meer personen is de auto een duurzamere keuze.

Dat wil niet zeggen dat het niet uit maakt of je met het vliegtuig of de auto op vakantie gaat wanneer je met twee personen reist. Vlieg je bijvoorbeeld samen naar New York dan stoot je 40% meer CO2 uit dan wanneer je dezelfde afstand aflegt per auto.

 

 

 

 

 

 

Ik weet al met welk vervoersmiddel ik op vakantie ga: de trein. Heb jij al een idee? Ons motto ‘verminder wat je kunt, compenseer de rest’ kun je ook hier toepassen. Kijk eerst of je vakantie-uitstoot kan verminderen. Hiervoor kun je de tips in deze blog gebruiken. Heb je een keuze gemaakt? Compenseer dan de rest via onze calculator.

Veraniek

Facebooktwitter