Uitstekend klimaatnieuws!

Nee, dit wordt geen bekeringsverhaal. Ik weet het niet zeker, maar ik sluit niet uit dat de redactie van deze website daarop hoopte toen ze mij vroeg deze column te schrijven. Ik heb geen bekeringsverhaal, maar wel goed nieuws. Ik denk zelfs heel goed nieuws.

Dat zit zo.

Enkele weken geleden zat ik ineens midden in het nieuws. Ik bevond me, voor mijn werk, op een schip dat rond het schitterende eiland Spitsbergen voer, honderden kilometers boven Noorwegen. Op het schip waren twee gezelschappen aanwezig: een groep die bezig was een televisieprogramma te maken over de opwarming van de aarde en groep captains of industry.

Beide groepen waren daar op uitnodiging van poolreizigster en klimaatactivist Bernice Notenboom. De tv-ploeg om onorthodoxe oplossingen te bedenken voor het klimaatprobleem (te zien in het EO-tv-programma IceScream, in december van dit jaar). De mensen uit het bedrijfsleven om de klimaatverandering met eigen ogen waar te nemen.

Terwijl wij de prachtigste gletsjers en walrussen bekeken en nagenoeg waren afgesloten van de buitenwereld (geen wifi, geen 3 of 4G, alleen bereik via de satelliettelefoon), verschenen in de Nederlandse kranten grote artikelen over de delegatie uit het bedrijfsleven. Wat waren ze op Spitsbergen aan het doen? Was het een snoepreisje? Of werd er hard gewerkt aan oplossingen?

Dat snoepreisje, daar moest ik een beetje om lachen. Hoe kan iets nou een snoepreisje zijn als je het zelf betaalt? De leden van de bedrijvendelegatie zijn sponsoren van Bernice Notenboom. Dit waren dus op voorhand al ‘groene’ captains of industry. Zij zijn ervan overtuigd dat er een transitie moet plaatsvinden van fossiele naar duurzame energie. Daarover spraken ze indringend met elkaar, soms tot diep in de nacht.

Bij terugkeer belandde de formatie van een VVD/CDA/D66/GroenLinks-coalitie in een moeilijk fase. Het Algemeen Dagblad berichtte, zonder duidelijke bron overigens, dat het CDA niets aan GroenLinks wilde toegeven op klimaatgebied. En ineens kantelde het imago van de ‘snoepreizende bedrijvendelegatie’. Terwijl de politiek maar bleef dralen, het CDA voorop, had het bedrijfsleven al lang door er een transitie nodig is! Kijk maar, die lui reizen zelfs af naar Spitsbergen om met eigen ogen te zien hoe snel de aarde opwarmt. Daar kon de politiek nog een voorbeeld aan nemen!

Een paar dagen later bleek dat de formatie inderdaad klapte, maar op een heel ander onderwerp: migratie. In het debat dat daarop volgde, zette premier Mark Rutte een nieuwe stap in de beeldvorming rond de missie naar Spitsbergen. Hij vond het maar slappe hap, al die lui uit het bedrijfsleven die morele pleidooien houden voor een beter milieu. ‘Het is nogal gemakkelijk voor al die bedrijven om te roepen dat er van alles moet’, zei hij. ‘Ze gaan naar Spitsbergen en allemaal tranen. Dan denk ik: ‘Ja jongens, had daar dan een plan gemaakt hoe we het moeten doen! Als je kijkt waarmee ze terugkomen dan is dat goed voor 20% van wat we moeten doen’’, zei de beoogd premier.

Eerst waren het snoepreizigers, toen helden van de publieke opinie en nu dus pispaal van de beoogd premier. Zo snel kan het gaan. Maar het goede nieuws is, zo lijkt me, dat Rutte zich onomwonden voor een zeer ambitieus klimaatbeleid uitsprak. Zo uitgesproken heb ik hem daar nog niet over gehoord. Dat zal de lezers van deze website vast verheugen.

Waarom ik niet bekeerd ben? Dat is vrij simpel: als je slechts 1 keer naar Spitsbergen reist, is het onmogelijk om te zien dat gletsjers sneller slinken dan gedacht. Daarvoor moet je er vaker heen.

Overigens ben ik daar van harte toe bereid. Wat een schitterend gebied is het! En ja, bij terugkeer heb ik wel een kleine daad gesteld: ik heb een app gedownload waarop ik het energieverbruik in mijn woning kan bijhouden. Dat, opgeteld bij een ambitieuze klimaatpremier, is uitstekend klimaatnieuws toch?

Tijs van den Brink

Presentator Evangelische Omroep

De foto’s bij deze blog zijn gemaakt door Tijs van den Brink.

Facebooktwitter