Tijd voor klimaatrealisme in plaats van scepsis

windmolensIk schrijf deze blog enkele uren nadat bekend is geworden dat een groot klimaatscepticus de nieuwe president van de Verenigde Staten van Amerika wordt. Je begrijpt, een moeilijk momentje.

Het klimaatakkoord van Parijs is begin november in werking getreden. Daarmee staat de wereld aan de vooravond van een revolutie op energiegebied: van fossiel naar duurzaam. Ik ben erg optimistisch over de mogelijkheden: het kan! Jammer dat de politieke realiteit zo grillig en weerbarstig is.

Even naar mijn eigen overzichtelijke huishouden: met 9 zonnepanelen op een redelijk gunstig gelegen dak (west-zuid-west) wek ik 75 procent van de elektriciteit op die ik nodig heb. Je kunt zeggen dat met die eenvoudige beslissing er op het niveau van mijn eigen huishouden al een revolutie heeft plaatsgevonden. Financieel is het allemaal ook interessant: over een heel jaar betaalde ik voor mijn stroom (inclusief leveringskosten en netbeheerkosten) slechts ruim dertig euro.

Dit is ook op veel grotere schaal mogelijk. Wat een kansen hebben we tot dusver onbenut gelaten voor technologische vernieuwing in eigen land, een groenere economie en een duurzame energievoorziening. Wil je Amerika, Nederland of welk land ter wereld ook ‘great again’ maken, investeer dan in de economie van de toekomst. Dat kan als burger, maar ook bij de overheid liggen enorme kansen. Alhoewel, vrijblijvend is het niet meer: nu het verdrag van Parijs in werking is getreden, zijn het stevige verantwoordelijkheden.

In de documentaire ‘Before the flood’ onderzoekt acteur Leonardo DiCaprio of het mogelijk is de hele wereld van duurzame energie te voorzien. De leiders van Tesla leggen in de film uit hoe dat kan. Opslag van energie is vooral nog een grote uitdaging, maar de ontwikkelingen gaan snel. Over een paar jaar heb ik wellicht een grote batterij in mijn schuur hangen, die mijn surplus aan opgewekte energie opslaat. Een overheid die het belang van deze ontwikkelingen ziet, ze aanjaagt en waar nodig ondersteunt, is hard nodig.

Ook in Nederland komen de verkiezingen eraan. Aanpak van klimaatverandering zal een speerpunt zijn van de nieuwe overheid. Dat kan niet anders. Het kan mooier, schoner, beter, duurzamer en groener. En we hebben ons nu ook verplicht om die weg in te slaan. Ik zal de verkiezingsprogramma’s de komende maanden met dat oog lezen in de hoop dat in onze nieuwe regering klimaatrealisten aan zet zullen zijn.

Embert Messelink is directeur van A Rocha Nederland

Facebooktwitter