Plastics zijn overal!

Het is een van de meest trieste beelden uit de natuur die op mijn netvlies staan: albatrossen die al in hun nest zijn doodgegaan op het eilandje Midway in de Pacifische Oceaan. Er is een minidocumentaire over gemaakt van een paar minuten door Chris Jordan.

MIDWAY a Message from the Gyre: een korte film van Chris Jordan

Dat de jonge albatrossen dood gaan komt door plastics die in het water drijven. Omdat er vaak algen op groeien, zien de volwassen vogels de plastic stukjes aan voor voedsel. Ze voeren er hun jongen mee, die het gewillig doorslikken. Als ze een week later door ondervoeding doodgaan, liggen hun lijkjes te verteren in het nest. En in die halfverteerde vogels zie je al het plastic weer tevoorschijn komen: van flessendoppen tot inktpatronen, van hele aanstekers tot tandenborstels.

De grote milieuproblemen zijn klimaatverandering en verlies van biodiversiteit. Maar ook de gevolgen van plastics horen in dit rijtje. In de oceanen drijven eilanden van plastic. Plastics zijn overal! Zal het ooit lukken om die op te ruimen? De plastics vallen uiteen in microplastics (die overigens ook steeds vaker in producten als scrubs en tandpasta zitten). Er zijn steeds meer aanwijzingen die die microplastics de vruchtbaarheid van zeeorganismen verstoren.

Het zijn allemaal problemen die zich ver van huis voordoen. Maar de oorzaak ligt heel dichtbij. En de oplossing dus ook, namelijk bij alle plastic producten en verpakkingen die we gebruiken. Wat doen we daarmee?

Ik ga er natuurlijk van uit dat je zelf geen afval op straat gooit. Maar ook dan heb ik nog vier tips voor je:

1. Scheid je afval. Zorg dat het plastic afval zoveel mogelijk gerecycled wordt. Dit werkt nog lang niet overal zoals het moet, maar het gaat de goede kant op! Recycling van glas is een mooi voorbeeld: bijna al het glas wordt tegenwoordig verwerkt tot nieuw glas.

2. Koop geen producten met microplastics. Bekijk deze website of jouw merken van cosmetische producten microplastics bevatten.

3. Ga af en toe afval prikken in je eigen woonomgeving. In mijn woonplaats Amersfoort is er sinds kort het project 033zwerfafvalzat.nl. Je kunt een straat of wijk adopteren en schoon houden. Doe mee aan zo’n project – of begin er zelf een!

4. Ben je activistisch aangelegd? Doe dan mee aan de actie ‘back to sender’ en stuur op straat gevonden plastic afval terug naar de producent.

 

Het zou toch prachtig zijn als de beelden van die dode jonge albatrossen heel snel van ons netvlies kunnen verdwijnen?

Embert Messelink

directeur A Rocha Nederland

 

 Facebooktwitter