Uganda

Samen met A Rocha Uganda (ARU) hebben we een proefproject gedraaid voor ons nieuwe Climate Stewards Keurmerk. Het is een project ten noorden van Kampala, waar in diverse gemeenschappen biosand water filters zijn verspreid om drinkwater te filteren.

ARU produceert al sinds 2008 biosand filters en heeft er in totaal al bijna 1000 verspreid rondom Kampala. Recentelijk zijn er 2 onderzoeken uitgevoerd voor Climate Stewards.

Het eerste onderzoek was een monitoringonderzoek van bestaande filters. Het doel was om te bepalen hoeveel CO2 besparing toe te schrijven is aan het gebruik van de filters. ARU-medewerkers bezochten 100 deelnemers met een uitgebreide vragenlijst. De deelnemers werd gevraagd hoeveel brandstof (brandhout/houtskool) ze gebruikten om water te koken voordat ze een filter kregen en hoe goed de filters werken.

Door deze data te combineren met het aantal mensen per huishouden en hoeveel water ze elke dag drinken, kunnen we berekenen hoeveel ton CO₂-uitstoot is voorkomen door over te schakelen op het gebruik van een water filter. Het onderzoek was ook een kans om erachter te komen hoe het hebben van een filter gezinnen heeft geholpen. Schoon drinkwater heeft veel voordelen voor de gezondheid, zoals een lagere kans op diarree bij kinderen onder de vijf jaar.

De tweede enquête was een baseline studie voor een project dat we gaan financieren in Kiteezi, Noord-Kampala – 62 biosand-filters voor bijna 500 mensen (waarvan 104 kinderen jonger dan 5 jaar). Op basis van de data verwachten we dat de filters ongeveer 65 ton CO₂ per jaar zullen besparen.

De filters zijn van beton en worden gemaakt door lokale mensen met hulp en advies van ARU. Ze zijn redelijk eenvoudig te maken en gemakkelijk te gebruiken – het hele gezin kan betrokken zijn bij het gebruik en het verzorgen van hun filter. (U kunt hier meer te weten komen over Biosand-filters, hoe ze zijn gemaakt en hoe ze werken.)

Een project als dit vereist de betrokkenheid van veel mensen en we willen in het bijzonder Sara en Dylis en de rest van het team van A Rocha Uganda, evenals Nelson Lee in Canada en Jan Harmsen in Nederland bedanken voor alles wat ze hebben gedaan om ons tot nu toe.