Najjuma woont samen met zeven andere familieleden in het dorp Kabaga, Kiteezi Parish. De familie haalt water uit een boorgat, omdat er maar een beperkte en onstabiele hoeveelheid drinkwater is voor de gemeenschap. Najjuma’s familie ontving begin 2018 een biosand water filter. Ze volgden de training en maakten hun eigen filter. Het A Rocha Uganda team leverde vervolgens de filter bij het familiehuis af.

De water filter is belangrijk voor Najjuma en haar familie. Voordat ze de filter hadden besteedde ze ongeveer UGX 10.000 (€2,40) per maand aan waterbehandelingstabletten en UGX 16.000 (€3,80) per maand aan houtskool om drinkwater te koken. De familie had vaak last van diarree en buikpijn door het vervuilde drinkwater.

Dagelijks filteren ze nu ongeveer 20 liter water om te drinken en mee te wassen en te koken. Niemand in het gezin is sindsdien ziek geworden. Ze houden meer geld over wat opgespaard wordt. De familie hoeft geen tijd te besteden aan het koken van water. Schoon drinkwater is makkelijk te krijgen.

Najjuma zorgt ervoor dat het filter goed blijft werken. Daarvoor gebruikt ze de methoden die ze geleerd heeft bij de training van A Rocha Uganda.

Wat we doen

Climate Stewards ondersteunt A Rocha Uganda in het leveren van biosand water filters aan gezinnen in Kiteezi, een arme gemeenschap in het noorden van Kampala. De families krijgen een tweedaagse training voordat ze de filter ontvangen. Tijdens die training maken ze hun eigen filter, leren ze hoe ze de filter moeten gebruiken en onderhouden, en hoe ze de hygiëne binnen het huishouden kunnen verbeteren. De filters worden gemaakt van beton en gevuld met verschillende soorten zand en grind. Eenmaal gevuld met water groeit er een biofilm laag op de bovenste laag zand. Deze biofilm bevat micro-organismen die ziekteverwekkers in het water vernietigen. Het water wordt dan verder gefilterd door de andere lagen zand en grond. Kijk hier voor meer informatie over hoe de filters werken.

In 2017 financierde Climate Stewards een enquête onder gebruikers van 150 filters, die ze tussen de 1 en 10 jaar in bezit hadden. Daarnaast werd een nulmeting gedaan met enquêtes bij huishoudens die op dat moment geen filter hadden. Er werd gevraagd uit hoeveel mensen het huishouden bestaat, hoeveel water men dagelijks drinkt, hoeveel brandstof men gebruikte om het water te koken en hoeveel men nu gebruikt. Hiermee konden wij berekenen hoeveel ton CO2-uitstoot werd voorkomen door over te stappen op een waterfilter.

Naast het vergaren van data kwamen bij de enquêtes bijkomende voordelen aan het licht. Zo wordt er geld bespaard omdat er minder brandstof gekocht hoeft te worden; de gezondheid gaat vooruit doordat er minder vaak gekookt hoeft te worden (en er minder rook ingeademd wordt); en doordat niet alleen de hele jonge en oude mensen schoon drinkwater krijgen maar er genoeg is voor iedereen in het gezin, gaat de algehele gezondheid vooruit.

Uit onze berekeningen blijkt dat gezinnen die eerder op houtskool water kookten, 0,9 ton CO2-uitstoot per jaar besparen doordat ze het water niet meer hoeven te koken om veilig te kunnen drinken. Op basis van deze informatie financierde Climate Stewards in 2018 250 filters en (tot nu toe) in 2019 125 filters. Elke filter zal meer dan 10 ton CO2-uitstoot in zijn levensduur besparen. De financiering wordt ook gebruikt voor een extra training en een kleine vergoeding voor ‘filter buddies’, die in hun eigen wijk elk huishouden ondersteunen en adviseren over het gebruik en onderhoud van de filter. De financiering dekt ook onderhoudskosten en kleine reparaties, om te zorgen dat de filters jaren mee kunnen.

Dit is ons eerste Climate Stewards Keurmerk project. Meer informatie over hoe we de berekeningen uitvoeren kun je lezen in de gedetailleerde methodiek.