Climate Stewards ondersteunt A Rocha Uganda om hooikisten te leveren aan gezinnen in Kiteezi, een arme gemeenschap in een noordelijke buitenwijk van Kampala.

Testen van nieuwe hooikist – Uganda

Gezinnen komen naar het kantoor van A Rocha Uganda in het nabijgelegen Gayaza. Daar leren ze hoe ze een hooikist kunnen maken, gebruiken en onderhouden.

Eind 2018 is er een nulmeting uitgevoerd door A Rocha Uganda bij 140 huishoudens. In 2019 financierde Climate Stewards 150 hooikisten, waarvan ruim de helft naar de families ging die mee hadden gedaan aan de nulmeting. Begin 2020 voerde A Rocha Uganda een monitoringsonderzoek uit bij de 150 huishoudens. Op basis van deze gegevens en die van de nulmeting is berekend dat een hooikist gemiddeld 0,74 ton CO2 per jaar bespaard. Dit is een emissiereductie van 17%.

Elk jaar dat we monitoringgegevens ontvangen, worden de resultaten vergeleken met de nulmeting en metingen van voorgaande jaren.

 

 

Het verschil dat een hooikist kan maken…

Eseza met haar hooikist – Uganda

Eseza in haar keuken – Uganda

Eseza is een 74-jarige vrouw die samenwoont met haar man, Edward, en twee kleinkinderen. Ze is erg blij met haar hooikist. Ze vertelt: “Sinds ik een hooikist heb, bespaar ik tijd, water en brandstof. Ik word niet meer heel moe, omdat ik minder tijd in de keuken doorbreng. En ik heb meer tijd om mijn buren en vrienden te bezoeken. Voordat ik een hooikist kreeg, gaven we dagelijks UGX 2000 (~€0,48) uit om brandhout te kopen, maar momenteel besteden we UGX 1500 (~€0,36) of minder. Het bespaarde geld wordt gebruikt voor andere huishoudelijke behoeften. Mijn man en ik zijn heel dankbaar.’