Climate Stewards ondersteunt het Dry Forest programma project van A Rocha Peru in het gebied Pacasmayo. Er worden zuinige kooktoestellen geleverd aan gezinnen met lage inkomens die in afgelegen gebieden wonen.

De plaats waar Mery kookte voordat ze een fornuis ontving

Het Dry Forest programma heeft tot doel lokale gemeenschappen te ondersteunen bij het herstellen, behouden en duurzaam beheren van droge boslandschappen ten behoeve van zowel de natuur als de samenleving. Het doel van het project van kooktoestellen is het verminderen van het verzamelen en gebruiken van niet-hernieuwbare bronnen uit bossen. In de afgelopen twee jaar heeft het project met succes 10 kooktoestellen opgeleverd. We ondersteunen nu nog eens 20 kooktoestellen, nu Peru bezig is met heropbouw na de lockdown in verband met de COVID-19 pandemie.

Mery met het nieuwe fornuis van haar familie

Elk fornuis wordt gebouwd en geïnstalleerd door een ervaren timmerman bij het huis van de begunstigde. Ze krijgen een-op-eentraining en worden in contact gebracht met anderen met een kooktoestel in hun omgeving om ervaringen te delen. De controlebezoeken zullen worden afgenomen door A Rocha-medewerkers en getrainde buddies die verantwoordelijk zijn voor een aantal huishoudens en die voortdurende ondersteuning bieden. De geschatte besparing per fornuis is 2,64 ton CO₂ per jaar.

Voorlopige monitoringresultaten van de pilotstudie laten een vermindering in brandhout zien van 50-78%.