In samenwerking met de lokale Keniaanse NGO Watersheds Ecosystem Conservation (WEC) ondersteunt Climate Stewards 2 kerken en 1 school in Kyatune, het zuidoosten van Kenia. Zij zullen inheemse bomen gaan planten. De school- en kerkleiders zijn enthousiast omdat ze hebben gezien hoe succesvol soortgelijke projecten in de omgeving waren. De bomen creeëren schaduw op hun eigen terrein, verbeteren de bodemstructuur en verminderen erosie. Ook kan in de toekomst duurzaam hout geoogst worden om zelf te gebruiken of te verkopen in de bouw of meubels.

Bomen aanplanten bij een school in Kyatune

Om snel hout voor de bouw te hebben worden in heel Afrika vaak niet-inheemse, snelgroeiende boomsoorten als eucalyptus en pijnbomen geplant. De bomen groeien goed, maar vergroten niet de biodiversiteit. Vaak verdrukken ze inheemse soorten. Climate Stewards ondersteunt WEC om te testen welke inheemse, snelgroeiende boomsoorten een goed alternatief zijn en tegelijk de lokale flora en fauna laten leven. Bij dit project plant men Mellia Volkensii, een inheems hardhout die vaak even snel of nog sneller groeit dan een exotische soort als Mahogany. Verder worden geplant Terminalia indica, Terminalia brownii en Balanites aegyptiaca, die goed geschikt zijn voor het relatief droge klimaat in Zuidoost-Kenia.

De regens in 2019 kwamen laat, waardoor het planten van de bomen werd uitgesteld. In de laatste week van april ging het eindelijk regenen en konden kerkleden, leraren en studenten aan de slag met het aanplanten van de bomen. Op alle drie de locaties werden gaten gegraven, zaailingen geplant en vervolgens omheind. Deze omheining beschermt de zaailingen tot ze groot genoeg zijn en het vee er niet meer van wil eten. Daarna zal de omheining worden weggehaald en hergebruikt worden voor toekomstige projecten.

Voorbereiden van Melia volkensii zaailingen