Milieubewust reizen en recreëren

NatuurweekARocha

Anno 2015 is het voor veel Nederlanders bijna gewoonte om jaarlijks een verre (vlieg)reis te maken. Het schijnt dat zelfs de economische crisis van de afgelopen jaren geen grote veranderingen heeft aangebracht in het reisgedrag van Nederlanders (bron: NRIT). Overigens geldt de toename van het aantal reiskilometers voor alle westerse landen. Tel daar de opkomst van de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) bij op, en je komt tot de conclusie dat de toename van het toerisme nog wel even door zal gaan.

Het wordt tegenwoordig als cool beschouwd om veel te reizen, daarvan verslag te doen via sociale media, en zodoende een ‘wereldburger’ te zijn. Maar onlangs las ik een tegengeluid. Dave Bookless schrijft in ‘Het groene hart van het geloof’ dat, hoewel we leven in een wereld van eindeloze mobiliteit, dit ook ontworteling met zich mee brengt. Door goedkope all-in reizen wordt ‘de wereld gezien’ en worden korte indrukken verzameld, voordat men weer overgaat op iets anders.

MussenHij schrijft: ‘Je komt zelden mensen tegen die de plek waar ze wonen echt goed kennen, of kunnen praten over de dieren of het moment waarop de eerste bramen meestal rijp zijn’.

Deze gedachtegang van Dave Bookless spreekt mij erg aan. Uiteraard is het fascinerend om al het natuurschoon van de BBC-series met je eigen ogen te zien, maar als je thuis voorbijloopt aan de mussen in je tuin, dan is er nog een wereld te winnen.

Terugkerend naar het thema ‘milieubewust reizen en recreëren’: wat kunnen wij zelf doen om minder impact te hebben op het milieu, en dan in lijn met wat Dave Bookless zegt? Ik noem zomaar wat voorbeelden:

– andere mensen in je omgeving bewust maken van de milieu-impact van het vele reizen (ik vond mijzelf ook redelijk milieubewust totdat ik mij realiseerde dat ik best vaak een vliegreis maakte!)

– probeer de minst milieubelastende vorm van reizen te kiezen

– na je reis: compenseer je CO2-uitstoot

– ga op fiets- op wandelvakantie in eigen land of omringende landen; er is nog zoveel moois dichtbij te zien

– ga mee met de A Rocha werkvakantie in Nederland. Behalve dat het erg nuttig en gezellig is, is het ook dichtbij

– maak je omgeving bewust van al het moois wat er nog is in Nederland. In de afgelopen dagen ben ik ’s avonds een aantal keer per fiets eropuit geweest om padden en kikkers van de weg te rapen en ze veilig weg te zetten. Dat levert altijd leuke ontmoetingen met de buurt op, waarbij ik kan vertellen wat er zoal nog voorkomt in het weidegebied waar ik woon

– richt je tuin diervriendelijk in (zie de cursus ‘Tuinreservaten‘) en doe mee aan het inventariseren van je tuin en kom er zodoende achter dat je niet ver hoeft te reizen om veel moois te zien!

Ineke Blijleven, coördinator A Rocha natuurreizen

 Facebooktwitter