Nieuws

Nieuws

 

18-01-2018 Statiegeld op flesjes en blikjes

In zes weken tijd groeide de Statiegeld-alliantie uit tot een groep van 101 partners, waaronder 29 Nederlandse gemeenten. Ze willen statiegeld op flesjes en blikjes, want ‘statiegeld zorgt voor minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten en betere recycling van waardevolle materialen’. In Spanje en Denemarken is gebleken dat het inderdaad minder zwerfafval oplevert. Toch zijn er ook kritische geluiden. Peter Rem, hoogleraar aan de TU Delft, stelt dat het opzetten van een dergelijk systeem erg duur is en dat er beter geïnvesteerd kan worden in de recyclingindustrie.

19-12-2017 Spiegelwaal bewijst zijn waarde

Het water in de Waal staat de afgelopen dagen hoog. Ter hoogte van Nijmegen maakt de Waal een scherpe bocht en vernauwt hij, waardoor het risico op overstromingen toeneemt. Een paar jaar geleden werd er daarom een nevengeul (Spiegelwaal) gemaakt die meer ruimte aan de rivier geeft. Normaal gesproken loopt er ongeveer 1,5% van het water door de nevengeul; met hoogwater kan dat oplopen naar 15%. De Spiegelwaal bewijst deze dagen zijn waarde. In opdracht van de gemeente zijn er beelden gemaakt van de nevengeul met hoogwater.

12-12-2017 Nederlander stoot 3 keer zo veel uit als gemiddelde wereldburger

Vandaag is het precies 2 jaar geleden dat het Parijs Akkoord werd gesloten. Wereldleiders zijn uitgenodigd in Parijs om door te praten over de aanpak van klimaatverandering. Ondertussen kunnen we als gewone burger ook iets doen. En dat is nodig, want onze voetafdruk is ruim 3 keer zo groot als die van de gemiddelde wereldburger. Via Climate Stewards geven we veel tips over hoe je dat kan doen. Via de klimaatklappers van Milieu Centraal krijg je inzicht in hoeveel uitstoot elke actie kan besparen. Lees het NOS nieuwsartikel van Milieu Centraal hier.

05-12-2017 VPRO Tegenlicht over Groene Vliegtuigpioniers

Vliegen werd in het begin gezien als symbool voor vrijheid. En laten we eerlijk zijn: vliegen brengt ons veel goeds. We vliegen nu meer en goedkoper dan ooit. En daarmee dragen we meer dan ooit bij aan de groei van de CO2 uitstoot. De ontwikkeling van elektrische vliegtuigen gaat minder snel. Pipistrel in Slovenië is al jaren bezig met het maken van elektrische vliegtuigen. Dat lukt, maar vooral voor kleine aantallen mensen voor korte afstanden. Bekijk VPRO Tegenlicht ‘Groene vliegtuigpioniers’.

30-11-2017 Katharine Hayhoe over geloof en klimaatverandering

Dr. Katharine Hayhoe gaf de John Stott London Lecture 2017 over ‘Climate and Faith in the Public Arena’. Daarin legt ze uit dat we meer nodig hebben dan wetenschap alleen: we hebben ook ons hart nodig. De wetenschap is duidelijk: het klimaat verandert. Ook zonder wetenschap kun je in de hele wereld zien dat het klimaat verandert. Het probleem is dat we ons weinig zorgen lijken te maken. Katharine vertelt waarom zij klimaatverandering wel belangrijk vind: het verergert bestaande problemen als voedseltekort, watervervuiling en ziekten. Bekijk de video van A Rocha International voor het hele verhaal.

21-11-2017 Veraniek Veldstra bij de klimaattop in Bonn

Terwijl we “love your neighbour” zingen, lopen we tijdens de protestmars door de straten in Bonn. In het weekend van 11 en 12 november was ik bij de klimaattop in Bonn aanwezig. Daar onderhandelden landen hoe ze het Parijs Akkoord verder gaan invullen. Ik ontmoette andere (veelal jonge!) christenen die zich met hetzelfde thema bezighouden. Samen hebben we God aanbeden, gepraat over geloof en klimaatverandering, naar de protestmars gegaan, een boom geplant en gebeden voor de onderhandelaars van de klimaattop. Daarnaast mocht ik samen met Dorothea Seeger (ARI) en Renate Hefner over A Rocha en Climate Stewards mogen vertellen in een baptistengemeente in Bonn. Op naar COP24 in 2018 in Polen!