Climate Stewards Keurmerk

Het Climate Stewards Keurmerk (Seal of Approval) is een instrument voor het beoordelen van het ontwerp, de implementatie, de controleerbaarheid en duurzaamheid van kleinschalige CO2-compensatieprojecten in ontwikkelingslanden. Het instrument kan ook gebruikt worden voor het schatten van de hoeveelheden CO2 die worden voorkomen.

Indien een project het Climate Stewards Keurmerk wordt toegekend, geeft dit aan dat Climate Stewards het project op basis van het Climate Stewards Keurmerk criteria heeft gecontroleerd en goedgekeurd.

Door het Climate Stewards Keurmerk te behalen kunnen community-based organisaties in ontwikkelingslanden toegang krijgen tot de vrijwillige markt van CO2 rechten. Het gaat hierbij om projecten die koolstof vastleggen of andere vormen van mitigatie, gecombineerd met voordelen voor de biodiversiteit en levensonderhoud. Het instrument heeft een kleinere administratieve last dan bestaande accreditatieprogramma’s van derden. Hierdoor kan er een zo groot mogelijk deel van de compenserende inkomsten worden overgedragen aan lokale begunstigden. Bepaalde ‘verzekeringsbuffers’ zijn inbegrepen om de situatie per geval te weerspiegelen. Door met betrouwbare partners te werken en conservatieve cijfers te gebruiken, biedt het Climate Stewards Keurmerk het vertrouwen dat de CO2 besparing ten minste gelijk is aan de compensatie.

De berekeningen van Climate Stewards zijn gebaseerd op zowel informatie van het project als op publiekelijk beschikbare data over onder andere vastlegging van koolstof en percentages van mitigatie van verschillende activiteiten en technologieën. Projecten staan onder toezicht van betrouwbare derde partijen. Hoewel alle data met grote zorg wordt gecontroleerd en geverifieerd, kan het Climate Stewards Keurmerk geen garanties geven. Vertrouw niet alleen op deze data bij het maken van financiële beslissingen. De CO2 besparingen die zijn goedgekeurd door het Climate Stewards Keurmerk is voor intern gebruik en kunnen niet worden verhandeld op de open markt.

Het Climate Stewards Keurmerk is voor één jaar geldig vanaf de datum van uitgifte (tenzij anders is gespecificeerd), en kan alleen vernieuwd worden via Climate Stewards. Gedurende deze periode mogen projecten het logo van het Climate Stewards Keurmerk gebruiken op elektronische en papieren publicaties.

Op dit moment is het Climate Stewards Keurmerk alleen beschikbaar voor biosand water filters. We zijn bezig om methodieken te ontwikkelen voor energiezuinige houtovens, herbebossing/voorkomen ontbossing en kleinschalige zonne-energie projecten.

Wil je meer weten over het Climate Stewards Keurmerk? Neem dan contact met ons op.

 

Onze eerste Climate Stewards Keurmerk partner is A Rocha Uganda (ARU) met hun Biosand Filters project.

Download hier: