In Holland staat een huis

Pretaloger

Nu de woning van Rineke, mijn vrouw, en ik na meer dan 25 jaren samen zijn langzamerhand leger is geworden en de ruimte toeneemt, staan we op het punt te beslissen te verhuizen of te blijven. Verhuizen naar een kleinere en duurzame woning of er bij wijze van spreken nog twintig jaren blijven wonen, maar dan wel in een duurzame variant.

Dit jaar onderzoek ik met hulp van de gemeente waar wij wonen en een adviseur hoe wij onze woning kunnen verduurzamen. Dit kan volgens het principe van Prêt-à-Loger. Voeg een laag toe over het huis, die het wooncomfort en de energiehuishouding verbetert. Belangrijkste bouwkundige verbetering is een soort serre aan de achterzijde (=zonzijde) te plaatsen. De serre zal bestaan uit glas en zonnepalen waarbinnen een warmte huishouding ontstaat die zorgt voor verwarming van de woning het hele jaar door. Door dit te combineren met isolatie van de vloer, gevels, het dak en het installeren van een warmteterugwinunit voor de ventilatie, zonnepanelen en participeren in winddelen voor de elektriciteit die je toch nog nodig hebt, ontstaat een duurzame variant van onze huidige woning. De gastoevoerpijp kan worden onderbroken en elektriciteit is vooral nodig voor de piekbelasting.

Dit is nog niet alles. Als deze oplossing haalbaar is, dan maak ik een maquette van de oplossing. In mijn woonplaats staan honderden huizen van het type waarin wij wonen, in Nederland staan er duizenden. Met deze maquette, de kosten- en opbrengstberekening van de investering kan ik mijn verhaal vertellen met mijn eigen huis als voorbeeld, prototype.

Een voorbeeld als studie-object bestaat al. De TU Delft heeft meegedaan aan de Solar Decathlon Europe 2014. Met de inzending “prêt-à-loger, home with a skin” won het team de eerste prijs voor Duurzaamheid en Communicatie & Sociaal bewustzijn en de tweede prijs voor Energie-efficiëntie en Bouwmanagement, Gezondheid en Veiligheid. Overall eindigde het Delftse team op de derde plaats. Het is te zien op: www.pretaloger.nl/project.

Vraag is, is het haalbaar voor een willekeurige huiseigenaar. Dat zullen we in de nabije toekomst zien.

Bert van der Woerd

 Facebooktwitter