Hoe het werkt... » Verminder wat je kunt

reduce_circlereduceVoordat we gaan nadenken over compenseren proberen we mensen te inspireren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. In het boek “Carbon Detox” moedigt de schrijver George Marshall ons aan groot te denken en ons in te zetten om “een ton CO₂ af te vallen”. Wanneer we naar het klimaatprobleem kijken kunnen we ontmoedigd worden en ons afvragen of onze acties wel verschil kunnen maken. Het antwoord is “Ja!”. Door duurzaam te leven en te kiezen wat het beste is voor ons en de wereld moedigen we de mensen om ons heen aan om dezelfde dingen te doen – en zo zal de beweging groeien.

We zullen nu een paar ideeën bekijken die kunnen bijdragen aan het verkleinen van je voetafdruk:

In de lucht

Voor degene die vliegen (frequent of niet) is de grote vraag: “Moet ik vliegen?”, gevolgd door “Is er een andere manier om er te komen?” Het aantal vliegreizen verminderen of helemaal niet meer vliegen is de beste manier om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Dit geldt zowel voor persoonlijke vliegreizen als zakelijke – al kan het zijn dat je weinig controle hebt over de zakelijke reizen.

Dit zal altijd een moeilijk onderdeel zijn, vooral als het gaat over reizen naar familie en vrienden. Skype en andere online video communicatie diensten zijn maar een matige vervanging – al kan het goed werken in sommige situaties.

Op de grond

De beste manier om onszelf te verplaatsen is op eigen kracht – lopen of fietsen zijn ideaal voor korte afstanden en zijn daarnaast goed voor je gezondheid, besparen geld en soms ook tijd. Voor langere afstanden is openbaar vervoer een goede optie (zoek op reisplanning websites om de meest ideale route te vinden). Liften of carpoolen kan je geld schelen en verlaagt je uitstoot (zoek naar lokale en nationale initiatieven voor lift opties).

Hoe minder tijd we spenderen in onze auto’s, hoe kleiner onze ecologische voetafdruk. Elektrische auto’s zijn de beste low-carbon optie, hoewel ze niet voor iedereen geschikt zijn door de hoge aanschafkosten, beperkte afstanden en beschikbaarheid van oplaadpunten. Hybride auto’s bieden meer mogelijkheden maar zijn ook duur in aanschaf.

Hoewel het zelf delen van je auto enige organisatie vereist en niet altijd handig is, is de realiteit dat veel van onze auto’s lang stil staan bij ons huis of op het werk. Maar als we de auto niet gebruiken dan maakt het toch niet uit? Jawel, want we zijn geneigd sneller een auto te pakken wanneer hij voor de deur staat. Daarnaast draagt het produceren van de auto bij aan de CO₂ uitstoot – hoe meer auto’s des te meer uitstoot. In Nederland zijn er diverse organisaties die deelauto’s aanbieden die je met je OV-chipkaart kan openen. Deze auto’s zijn een goede optie wanneer je jaarlijks weinig kilometers maakt.

Een levensloopanalyse “van wieg tot graf” uit Amerika suggereert dat wanneer je de emissies van een auto van productie tot sloop uitrekent, de uitstoot per kilometer verdubbeld ten opzichte van de uitstoot van alleen de kilometers.

Thuis

Eén van de kleine bijdragen aan onze ecologische voetafdruk kan het wisselen zijn naar LED verlichting in je eigen huis. Het zal geen grote impact op je voetafdruk hebben maar het resultaat is wel merkbaar in je energierekening. Hetzelfde geldt voor het uitzetten van apparaten in plaats van ze op stand-by zetten.

Het overstappen naar een andere energieleverancier kan je uitstoot flink verminderen. Er zijn steeds meer leveranciers die groene energie leveren. Hoe groen een leverancier is kun je makkelijk zien in het jaarlijkse verslag van de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE. Zij onderzoeken de duurzaamheid van de geproduceerde of ingekochte stroom, de verkoop van stroom aan eindgebruikers en het investeringsbeleid.

VoedselFood

food_platesOns voedsel telt voor 20%-30% mee voor onze jaarlijkse emissies. Dit komt grotendeels door de productie en het transport van land naar bord. Onderzoekers van de universiteit van Oxford kwamen met de volgende schattingen voor verschillende diëten:

Jaarlijkse kgCO₂e
Veel vlees (≥100 g/dag) 2,624
Gemiddeld vlees (50–99 g/dag) 2,055
Weinig vlees (<50 g/dag) 1,705
Pescotariër 1,427
Vegetariër 1,391
Veganist 1,055

De meeste van ons zullen “Veel vlees” eten, dus het verminderen van de hoeveelheid vlees (vooral rood vlees) in je dieet kan een significante impact hebben op je ecologische voetafdruk.

Afval en recycling

Het onderdeel afval en recycling draagt maar voor een klein deel bij aan onze voetafdruk. Het verminderen van ons afval heeft echter vele andere milieuvoordelen – minder afval gaat naar stortplaatsen, het vermindert de vraag naar eindige hulpbronnen en bespaart geld – zowel voor ons als de gemeente – dus, hoe meer we kunnen doen hoe beter. Minder afval betekent waarschijnlijk minder consumeren, wat ook weer een effect heeft op onze voetafdruk. Daarnaast kunnen we fabrikanten en winkeliers aanmoedigen om minder of milieuvriendelijkere verpakkingen te gebruiken.

Op veel plaatsen zijn de voorzieningen voor recycling goed, al blijven er uitdagingen om zo goed mogelijk te recyclen met bijvoorbeeld de verschillende soorten plastic. Dit leidt ons naar het volgende onderwerp: overheid en diensten.

Overheid en diensten

Dit gedeelte van je voetafdruk ligt buiten je invloed. We hebben vaak maar weinig directe invloed op de ecologische voetafdruk van de diensten die onze overheid aanbiedt. We kunnen wel actief zijn op lokale, regionale of provinciale niveaus om invloed uit te oefenen op het milieubeleid. Welke politieke partij je ook kiest, er is ruimte om je stem te laten horen en een verschil te maken. Zo kun je lokale vergaderingen bijwonen, campagne voeren of jezelf kandidaat stellen voor verkiezingen!

Al het andere

Zoals we eerder zeiden zijn ‘dingen’ – de rest – het moeilijkst te categoriseren en daarom misschien ook het moeilijkst te verminderen. Het bestaat uit vaak kleine stukjes (consumptie) en dingen waar we weinig controle over hebben – nationale emissies, in het bijzonder (detail)handel, dat wordt opgedeeld tussen ons. Bijvoorbeeld, wat is jouw bijdrage aan het energieverbruik van de supermarkt waar je je wekelijkse boodschappen doet en af en toe snel binnen loopt om iets wat je vergeten was te kopen?

Over het algemeen kunnen we deze uitstoot het beste omlaag krijgen door over het geheel minder te consumeren – spring van de consumeertrein af en leef duurzaam.

Hoe het werkt - alle pagina's: