Hoe het werkt... » Steun de projecten

support_circleMomenteel ondersteunen we projecten in Ghana, Kenia, Uganda en Mexico.

In Ghana werken we samen met scholen en lokale gemeenschappen die zorg dragen voor inheemse bomen die niet alleen koolstofdioxide opslaan maar ook het levensonderhoud verbeteren door agro-bosbouw en bosproducten, en de biodiversiteit herstellen. Daarnaast financieren we de milieuclubs van de scholen. In Kenia is Paradigm onze partner (Gold Standard geaccrediteerd) en zij bieden efficiënte houtovens, water filters en solar lampen aan. In Mexico is Scolel’te onze partner (Plan Vivo geaccrediteerd) en zij ondersteunen kleine boerenbedrijven met agro-bosbouw, herbebossing en het onderhouden van de bossen.

Boomaanplant

Bomen nemen CO₂ op uit de atmosfeer en splitsen het in koolstof en zuurstof. De zuurstof wordt vrijgelaten in de atmosfeer en de koolstof wordt een stukje meer ‘boom’. De boom op de foto aan de rechterkant is 6 jaar oud. Het is een Ofram (Terminalia superba) van wel 20 meter die staat op een Climate Stewards plot in Ghana. Data van dat gebied laat zien dat 400 bomen op 5 meter van elkaar op 1 hectare ongeveer 41,2 ton koolstof per jaar vastleggen – 103 kg per jaar per boom.

Koolstof heeft een atoommassa van 12 en koolstofdioxide van 44 (twee keer oxide met een massa van 16 plus koolstof). Dus om koolstof om te zetten naar koolstofdioxide moeten we vermenigvuldigen met 44/12 i.e. 3,67. Dat betekent dat elke boom ongeveer 380 kg CO₂ per jaar absorbeert.

Om tot een hoogte van 20 meter te groeien heeft deze 6 jaar oude boom ongeveer 2280 kg (380 kg × 6) CO₂ geabsorbeerd, wat ongeveer een derde is van het gewicht van de totale biomassa – dus de boom weegt ongeveer 1,8 ton.

2280 kg CO₂ komt overeen met de uitstoot van een gemiddeld grote auto die ruim 11.000 kilometer rijdt.

Houtovens

Houtovens kunnen traditionele 3-stenen vuurtjes vervangen, en bij vergelijking de hoeveelheid benodigd hout met 40% verlagen. Dat betekent dat de druk op lokale grondstoffen vermindert en bomen die anders gekapt zouden zijn CO₂ kunnen opnemen. De bomen die hierdoor niet gekapt worden dragen bij aan de koolstofdioxide mitigatie effecten. Dit kan gemeten worden en de compensatie wordt dan geaccrediteerd aan het project. De houtovens branden heter met minder rook en de resterende rook kan het huis uit geleid worden. Daardoor zijn deze houtovens beter voor de gezondheid. Doordat er minder hout nodig is, hoeft er minder vaak hout gehaald te worden en houden de mensen (meestal vrouwen) tijd over voor ander werk.

De maker van de houtovens die onze partner in Kenia gebruikt zegt dat één houtoven gedurende zijn levenstijd:

  • toxische emissies reduceert tot 70%
  • $240 in stookkosten bespaart
  • tot 1300 uur tijd bespaart

en dat tot 33 bomen gered worden van kappen.

Hoe het werkt - alle pagina's: