Hoe het werkt... » Denk na over je levensstijl

lifestyle_circleVoordat we iets aan onze voetafdruk kunnen doen, moeten we nadenken over hoe we leven.

De twee onderdelen die de grootste impact hebben op onze voetafdruk zijn vliegreizen en “dingen”. Vliegen heeft vaak een grote impact omdat wanneer we vliegen, we lange afstanden afleggen. Uit onderzoek is gebleken dat emissies die vrijkomen op grote hoogte een negatiever effect hebben dan wanneer ze vrijkomen op grondniveau. Dit effect heet “radiative forcing” en draagt dus een groot deel bij aan onze voetafdruk. Spullen zijn moeilijker te kwantificeren. Het gaat over essentiële dingen naast eten, reizen en energieverbruik. Je kunt denken aan het kopen van computers, telefoons, tablets, witgoed – die allemaal een voetafdruk hebben van het produceren en transporteren naar ons. Ook grote aankopen als een auto, met de emissies van het produceren, wordt hierin meegenomen. Zelfs met het kopen van tweedehands auto’s draag je een deel van de emissies, omdat het verdeeld wordt over alle eigenaars. Zoals je op de vorige pagina hebt kunnen lezen voegen geïmporteerde goederen naar schatting 50% extra toe aan onze voetafdruk.

In onze ecologische voetafdruk calculator staan vijf karakters met elk een overzicht van hoe ze leven. Het karakter dat het meest op je lijkt geeft je een idee hoe je ecologische voetafdruk is opgebouwd.

lifestyle_characters

  • Duurzame Dafne – koopt voornamelijk tweedehands spullen en vliegt niet. Ze vervangt elektronische apparaten alleen wanneer ze stuk zijn, en dan zal ze nog steeds een tweedehands vervanging zoeken. Ze prefereert het openbaar vervoer en bezit geen eigen auto maar maakt af en toe gebruik van een deelauto.
  • Bewuste Bert – leeft een typisch ‘groen’ leven maar vliegt eens in de zoveel jaren toch voor een actieve buitenvakantie. Zijn spullen zijn grotendeels tweedehands, maar hij houdt zijn telefoon wel up-to-date en bezit een aantal tablets en laptops voor zijn foto’s. Hij rijdt momenteel in een oude auto maar overweegt elektrisch te gaan rijden.
  • Doorsnee Doortje – is min of meer de gemiddelde Nederlander en vliegt binnen Europa voor de familievakantie. Ze koopt graag nieuwe spullen en heeft recentelijk nog een nieuwe kleine auto gekocht, die nog 6 of 7 jaar mee zal gaan.
  • Makkelijke Maaike – houdt van reizen en vliegt gemiddeld twee of drie keer per jaar – één keer naar Zuid Europa of de Verenigde Staten en een paar weekendjes-weg met vriendinnen of partner. Haar spullen zijn vaak de laatste modellen en ze vervangt ze elke twee jaar. Zo rijdt ze ook een relatief nieuwe auto die ze elke 2-3 jaar vervangt.
  • Onbezorgde Otto – is niet vaak thuis omdat hij een tweede huis heeft in Zuid-Frankrijk waar hij 3 of 4 keer per jaar naar toe vliegt. Hij gaat ook elke winter skiën en één of twee keer per jaar met de familie op vakantie, waarvan minstens één vakantie met een lange vliegtuigreis. Hij houdt er van om de laatste gadgets te hebben, vervangt zijn auto jaarlijks en eet vaak buiten de deur.
  • Wanneer we een idee hebben van hoe we leven- en waar het grootste deel van onze voetafdruk vandaan komt kunnen we naar de volgende stap gaan…

    Hoe het werkt - alle pagina's: